Ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης στέρεων οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ θεωρείται η ίδρυση Επιχειρηματικού Συμβουλίου των δύο χωρών, η οποία αναμένεται να επισημοποιηθεί την Τετάρτη, στη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στη Ντόχα.
«Είχαμε και στο παρελθόν προτείνει στο Κατάρ τη σύσταση Επιχειρηματικού Συμβουλίου, αλλά το ανέβαλαν και επεδίωκαν να συνδυαστεί η αναγγελία του με μια επίσημη κίνηση από ελληνικής πλευράς. Αυτή τη φορά είναι το Κατάρ που το πρότεινε και εμείς το αποδεχθήκαμε», δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του ΣΕΒ, αντιπροσωπεία του οποίου θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του.
Την ίδρυση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου θα συνυπογράψουν, από ελληνικής πλευράς ο ΣΕΒ και από πλευράς Κατάρ το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το Κατάρ, του οποίου τα funds διαχειρίζονται τεράστια κεφάλαια, διατηρεί το ενδιαφέρον του για ελληνικές επενδύσεις και χαρακτηρίζουν τους επενδυτές των εμιράτων, «σοβαρούς», που κινούνται με μακροπρόθεσμη προοπτική, μελετούν πολύ και αργούν να λάβουν τις αποφάσεις τους.
Για τις σχέσεις των δύο χωρών επισημαίνουν ότι χρειάζονται «καλλιέργεια και περαιτέρω οικοδόμηση εμπιστοσύνης». Προσθέτουν πάντως, ότι η σχέση Αθήνας-Ντόχας «έχει μεγάλη δυναμική εξέλιξης».
Η ελληνική επιχειρηματική αποστολή στη Ντόχα θα αναλάβει να ανανεώσει το ενδιαφέρον του Κατάρ, τόσο ως προς την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα – περιλαμβανομένης και της συμμετοχής στις αποκρατικοποιήσεις – όσο και ως προς τον σχεδιασμό κοινών «πρότζεκτς», η δε παρουσία του πρωθυπουργού υποδηλώνει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για τη στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων.
Η ελληνική επιχειρηματική αποστολή θα αποτελείται από 25-30 επιχειρηματίες, που εκπροσωπούν τους κλάδους των τραπεζών, του real estate, των κατασκευών, της ενέργειας, της ναυτιλίας και του τουρισμού. Είναι ένα ταξίδι «σκόπιμο και χρήσιμο» επισημαίνουν επιχειρηματικές πηγές με γνώση του βάθους των διμερών οικονομικών σχέσεων.