Πιο κοντά στις ευρωεκλογές έρχονται οι δυο ρυθμίσεις των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναζητά πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για το 2019 προκειμένου να γεμίσει το καλάθι των παροχών με μόνιμες ελαφρύνσεις που αφορούν το εισόδημα, την ακίνητη περιουσία, το ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τις 120 δόσεις και ευνοϊκές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας και τις απολύσεις είναι έτοιμο και μέχρι τώρα τα κυβερνητικά στελέχη δήλωναν ότι θα ψηφίζονταν στη Βουλή τη Μεγάλη Τρίτη, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το νομοσχέδιο να ψηφίζεται μετά το Πάσχα. Το ίδιο ισχύει και για τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς την Εφορία, στην οποία ωστόσο γίνονται ακόμα διορθώσεις.
Όσον αφορά στο νέο πακέτο παροχών και μόνιμων ελαφρύνσεων, η κυβέρνηση αναζητά δημοσιονομικό χώρο καθώς αυτός που είχε δημιουργηθεί για το 2019 έχει αναλωθεί προκαταβολικά με τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους όταν προβλέφθηκαν μεταξύ άλλων η μείωση του ΕΝΦΙΑ, οι επιδοτήσεις ενοικίου, δόσεων στεγαστικού δανείου, ασφαλιστικών εισφορών νέων και η μείωση των εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών.
Οι οριστικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα ελάφρυνσης θα ληφθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, αμέσως μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, και θα ανακοινωθούν λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Τον σχεδιασμό για τις νέες πολιτικές ελάφρυνσης έχει αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που θα κάνει και τις σχετικές εισηγήσεις, ενώ τον τελευταίο λόγο θα έχει ο πρωθυπουργός.
Είναι σαφές ότι το «πακέτο» των νέων ελαφρύνσεων θα συζητηθεί προηγουμένως με τους θεσμούς ώστε να αποφευχθεί ένα λάθος «σήμα» προς τις αγορές, ότι «ξηλώνονται» βασικές μεταρρυθμίσεις των μνημονίων. Το κουαρτέτο των δανειστών θα βρίσκεται στην Αθήνα 6 με 8 Μαΐου για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και είναι ένα διάστημα που εξυπηρετεί τα κυβερνητικά σχέδια.
Για τις υποσχέσεις παροχών για τα επόμενα χρόνια, στους κυβερνητικούς κύκλους καλλιεργούνται σενάρια δημοσιονομικού χώρου 3,5 δις ευρώ την ερχόμενη τριετία. Τα σενάρια αυτά επαναφέρουν στο προσκήνιο ενδεχόμενη χορήγηση επιδόματος τύπου 13ης σύνταξης.
Τα 3,5 δισ. ευρώ είχε μνημονεύσει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ ως το ελάχιστο μέγεθος δημοσιονομικού χώρου έως το 2022 και σχετικές προβλέψεις ενσωματώνονταν στο τελευταίο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, υπό την προϋπόθεση μείωσης του αφορολογήτου το 2020.
Τα δεδομένα όμως έχουν αλλάξει. Η κυβέρνηση, δια στόματος Πρωθυπουργού υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να μειωθεί το αφορολόγητο. Το ίδιο αφήνει να εννοηθεί και η ΝΔ με την εκπρόσωπο Τύπου Σοφία Ζαχαράκη να δηλώνει χθες πως θα διαπραγματευτεί με τους εταίρους τη μη μείωσή του.
Εάν πράγματι δεν μειωθεί το αφορολόγητο από το 2020, στο Μεσοπρόθεσμο ανοίγει μια «τρύπα» 1,9 δις ευρώ , δημιουργώντας ερωτηματικά για το ποιος θα πληρώσει τελικά το λογαριασμό των νέων παροχών, εφόσον εφαρμοστούν, μετά τις κάλπες.
Σημειώνεται πάντως ότι ήδη η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει για τα επόμενα χρόνια μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% ( από το 2021), μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για φορολογούμενους με εισόδημα έως 30.000 ευρώ.