Κατά 3% μεγαλύτερη θα ήταν έως τα τέλη του 2018 η βρετανική οικονομία, η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο, εάν οι Βρετανοί πολίτες δεν είχαν ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Μπόρις Γκλας και την έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο οίκος S&P Global Ratings.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χάσει 6,6 δισ. λίρες σε οικονομική δραστηριότητα κάθε τρίμηνο ενώ, όπως δήλωσε ο Γκλας, οι τριμηνιαίοι ρυθμοί ανάπτυξης θα ήταν κατά μέσο όρο γύρω στο 0,7%, αντί για 0,43%.

«Αμέσως μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, η λίρα υποχώρησε περίπου κατά 18%. Αυτός ήταν ο μοναδικός, πιο σχετικός δείκτης του αντίκτυπου του δημοψηφίσματος και οι επιπτώσεις που δημιούργησε, μέσω του πληθωρισμού, εξαπλώνονται σε όλη την οικονομία» εξήγησε.

Καθώς οι εισαγωγές έγιναν πιο ακριβές, ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται, πλήττοντας τις δαπάνες των νοικοκυριών. Ο S&P εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός ήταν κατά 1,8% υψηλότερος απ’ ό,τι θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση έως το τρίτο τρίμηνο του 2017.

Η εκτίμηση σε στερλίνες είναι λίγο χαμηλότερη από την εκτίμηση της Goldman Sachs νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, που υπολόγισε το κόστος στην οικονομία περίπου στα 600 εκατ. λίρες ανά εβδομάδα. Αυτό ισοδυναμεί με 7,8 δισεκ. λίρες το τρίμηνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.