Δεν ήταν η κατάλληλη συγκυρία για τον Έλληνα υπουργό οικονομικών να πείσει τους θεσμικούς ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να ξαναβρεί το δρόμο της στις αγορές κεφαλαίου.

Την ίδια ημέρα που ο ίδιος εξηγούσε στους θεσμικούς τις αλλαγές που γίνονται στην Ελλάδα με το Μνημόνιο, στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Ε.Ε. άφηναν ανοικτό για τον Οκτώβριο το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί στο θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. ή της Ευρωζώνης το «εργαλείο» του ελεγχόμενου χρεοστασίου για χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σχετική γερμανική πρόταση δεν βρήκε πλειοψηφική υποστήριξη και έτσι η συζήτηση μετατέθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τον Οκτώβριο (28/29), μαζί με τα υπόλοιπα οικονομικά μέτρα «οικονομικής διακυβέρνησης» όπως η προσωρινή απώλεια του δικαιώματος ψήφου στο συμβούλιο υπουργών ή η αναστολή εκταμίευσης κοινοτικών πόρων, για τις χώρες που θα αποτυγχάνουν να πετύχουν τις δεσμεύσεις του «επικαιροποιημένου» Συμφώνου Σταθερότητας.

Τις σχετικές προτάσεις θα φέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρόμποϊ που έχει αναλάβει να συγκεντρώσει τις αλλαγές στην οικονομική διακυβέρνηση που μπορούν να δρομολογηθούν χωρίς να υπάρξει νέα αναθεώρηση του Συμφώνου της Λισσαβόνας.

Στη Γερμανία ο οικονομικός τύπος έχει ήδη δημοσιεύσει «διαρροές» της γερμανικής κυβέρνησης σύμφωνα με τις οποίες έχει βρεθεί νομική φόρμουλα ώστε η διαδικασία του «ελεγχόμενου χρεοστασίου» να μη χρειάζεται αναθεώρηση του συμφώνου.

Η μοναδική κατ΄ αρχήν συμφωνία προς το παρόν μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. παραμένει εκείνη του προληπτικού εξαμήνου, δηλαδή της υποχρέωσης των κρατών μελών να παραδίδουν στην Κομισιόν προς έλεγχο “συμβατότητας” το σχέδιο προϋπολογισμού πριν το καταθέσουν προς έγκριση στην Βουλή…

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πάντως επέμεινε σε όλους του τόνους τόσο στο Λονδίνο όσο στο Παρίσι και την Φρανκφούρτη από την οποία επιστρέφει σήμερα ότι το ελληνικό χρεοστάσιο δεν είναι ένα από τα ενδεχόμενα για την ελληνική οικονομία. Στο ίδιο κλίμα μίλησε και ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες ο οποίος επέμεινε ότι το 2011 τα ελληνικά ομόλογα θα βγουν και πάλι στις διεθνείς αγορές.

Πηγή: capital.gr