Την απομείωση κατά 50% όλων των οφειλών των επιχειρήσεων, οι οποίες προέρχονται από δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αλλά και των αντίστοιχων χρεών των νοικοκυριών, ζητά το Επιμελητήριο Ημαθίας, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να υπάρξει ελπίδα επανεκκίνησης του ιδιωτικού τομέα.
Σε επιστολή του προς τον υπουργό και τον υφυπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Νίκος Ουσουλτζόγλου, ζητά το υπόλοιπο των δανείων αυτών να αποπληρωθεί με ρύθμιση ,σε δόσεις, με ορίζοντα που θα κριθεί ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος.
Επισημαίνει ακόμη ότι πρέπει να παραταθεί για μια πενταετία (2013-2017) η μέριμνα για καταβολή μόνο των τόκων για τα δάνεια, με επιτόκιο ίσο με εκείνο που έχει καθορισθεί με την αρχική ρύθμιση της σύμβασης.
Επίσης, ζητά ν΄ ανασταλούν οι πλειστηριασμοί για μία τετραετία, χωρίς καμία προϋπόθεση εξαίρεσης, είτε για οφειλές προς το δημόσιο ,είτε προς τους τραπεζικούς ή ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Το επιτακτικό αίτημα της σημαντικής απομείωσης των δανείων και της ρύθμισης του υπολοίπου και των οφειλών στηρίζεται -σύμφωνα με τον κ. Ουσουλτζόγλου- σε μια σειρά από επιχειρήματα.
Συγκεκριμένα, οι ελληνικές τράπεζες, όπως επισημαίνει, μέχρι τέλους 2012 θα έχουν χρεώσει το Δημόσιο κατά 173 δισ. ευρώ. Το ιδιωτικό ελληνικό χρέος προς τις τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 250 δισ. ευρώ.
Απομειώνοντας το 50% του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες, δηλαδή αφαιρώντας τα 125 δισ. ευρώ από τα 173 δισ. που θα οφείλουν οι τράπεζες, απομένουν ακόμη να οφείλονται προς το Δημόσιο από τις τράπεζες άλλα 48 δισ. ευρώ.
«Οι οφειλές των δανείων των επιχειρήσεων, ιδιωτών και νοικοκυριών κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους (περίπου 80%) είναι ενυπόθηκες. Λόγω της απομείωσης της αξίας των ενυπόθηκων περιουσιακών στοιχείων (γης, βιομηχανικών εγκαταστάσεων, κατοικίας κλπ) η πραγματική αξία των εν λόγω δανείων των επιχειρήσεων, ιδιωτών και νοικοκυριών έχει πέσει πάνω από 50%. Συνεπώς για να υπάρχει ελπίδα επανεκκίνησης του ιδιωτικού τομέα, κρίνεται επιτακτική η σημαντική απομείωση των οφειλών αυτών», υπογραμμίζεται.
Στην επιστολή αναφέρεται ακόμη ότι οι επιχειρήσεις της Ημαθίας βρίσκονται σε ταμειακή ασφυξία, με το πρόβλημα να εμφανίζεται εντονότερο στις μικρομεσαίες του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα.
«Η παρατεταμένη ανυδρία ρευστότητας οδηγεί αυτές τις επιχειρήσεις στο να μην μπορούν να προμηθευτούν πρώτες ύλες για την παραγωγή των προϊόντων, διότι η πλειονότητα αυτών εισάγονται από το εξωτερικό και οι προμηθευτές, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, απαιτούν πληρωμή τοις μετρητοίς. Στον ίδιο βαθμό και η έλλειψη εμπιστοσύνης από πελάτες του εξωτερικού», υπογραμμίζεται στην επιστολή.
η επιστολή καταλήγει με την επισήμανση ότι το αποτέλεσμα της έλλειψης της εμπιστοσύνης μεταξύ των επιχειρήσεων επηρεάζει αρνητικά τις πωλήσεις, καθώς όλες οι εταιρείες προτιμούν τους λίγους, που μπορούν ακόμη να πληρώνουν μετρητοίς, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα έχουν μικρότερες συνολικές πωλήσεις. Σήμερα το 60% των συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων γίνεται τοις μετρητοίς.