Σε ποσοστό 20%-30% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ των 27 βρίσκεται το ΑΕΠ της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Αναλυτικότερα, η ευρωπαϊκή υπηρεσία συγκρίνει τις 27 χώρες την τελευταία τριετία χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικούς δείκτες: το ΑΕΠ και την πραγματική ατομική κατανάλωση (ΑΙC).
Και στους δύο δείκτες την πρωτιά κερδίζει το Λουξεμβούργο, διατηρώντας μιαν ανοδική τροχιά σχεδόν συνολικά. Ακολουθεί η Ολλανδία, με μικρή καθοδική τροχιά, η Ιρλανδία, με καθοδική τάση, όπως, επίσης, και η Αυστρία, η Σουηδία και η Δανία.
Η Eurostat επισημαίνει ότι η ευημερία του Λουξεμβούργου σχεδόν ξεπερνά κατά 2,5 φορές τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία ξεπερνούν κατά 20%-30% τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το Βέλγιο και η Φινλανδία είναι κατά 10%-20% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η Βρετανία και η Γαλλία κινούνται στο 10% πιο πάνω από το μέσο όρο, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται ακριβώς στον μέσο όρο.
Σε καλύτερη θέση βρίσκεται η Κύπρος, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 5% χαμηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο στο τέλος του 2011, ενώ κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο είναι και η Μάλτα, η Σλοβενία και η Τσεχία (-15% με -20%), η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Σλοβακία (με -20% ως -30%), η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία και η Πολωνία (-30%), η Λετονία (-40%), ενώ τέλος η Ρουμανία και Βουλγαρία βρίσκονται στο -50% με -55%.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι στην κατάταξη της Eurostat με κριτήριο την πραγματική ατομική κατανάλωση (που δείχνει περισσότερο την «υλική» άνεση των νοικοκυριών), η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση. Ειδικότερα, ενώ βρίσκεται στη 19η θέση ως προς το ΑΕΠ, καταλαμβάνει τη 15η θέση ως προς τον δείκτη AIC.