Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα ότι είναι νωρίς να τοποθετηθεί για τα σενάρια που τον θέλουν ανάμεσα στους επίδοξους διαδόχους του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, χωρίς, ωστόσο, και να αποκλείσει πιθανή υποψηφιότητά του.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είπε ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμα του επικεφαλής της Ευρωζώνης στο τέλος του τρέχοντος έτους, ή στις αρχές του επόμενου. Αυτό έδωσε στους διαμορφωτές της ευρωπαϊκής πολιτικής μόλις τέσσερις εβδομάδες για να βρουν τον διάδοχό του και ανάμεσα στα ονόματα που ακούστηκαν ήταν και αυτό του Γάλλου υπουργού Οικονομικών.

Μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι ούτε κάνει προεκλογική εκστρατεία ούτε είναι υποψήφιος για τη θέση.

Όμως σε μια δήλωση που έκανε για να διευκρινίσει τα σχόλιά του, ανέφερε πως με δεδομένο ότι ο Γιούνκερ μόλις ανακοίνωσε την απόφασή του, οι όποιες μονομερείς κινήσεις δεν θα ήταν σωστές ούτε θα είχαν νόημα.

«Οποιεσδήποτε προβλέψεις σχετικά με το θέμα, θα ήταν πρόωρες», τόνισε. «Η απόφαση για την αντικατάσταση του Γιούνκερ, όταν έρθει η ώρα, πρέπει να ληφθεί συλλογικά», πρόσθεσε.

«Είναι μια σημαντική ευθύνη η αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη», είπε ακόμα ο Μοσκοβισί. «Η Γαλλία προφανώς δεν είναι αδιάφορη. Θα συμβάλλει στη συζήτηση, όταν έρθει η ώρα, σε στενή διαβούλευση με τη Γερμανία και τους εταίρους της στη ζώνη του ευρώ», σημείωσε.

Αρκετά ονόματα έχουν ακουστεί ως πιθανοί διάδοχοι του Γιούνκερ. Ανάμεσά τους είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν, πρώην υπουργός Οικονομικών, και ο Μάριο Μόντι, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Μίχαελ Φουκς, δήλωσε την Τρίτη ότι ο Σόιμπλε θα έπρεπε να είναι ο επόμενος επικεφαλής του Eurogroup επειδή η Γερμανία εισφέρει το 27% της χρηματοδότησης για τα ταμεία διάσωσης της ευρωζώνης.