Μετά την απόρριψη από τους τραπεζίτες της αρχικής κυβερνητικής πρότασης που προέβλεπε την κάλυψη όσων έχουν στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ και εισόδημα έως 35.000 ευρώ αλλά και τις προειδοποιητικές βολές που φρόντισαν να στείλουν οι θεσμοί βλέποντας το σχέδιο, η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να προσαρμόσει το νέο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη στα όρια αντοχής του τραπεζικού συστήματος έχοντας το βλέμμα στραμμένο πάντα στις κάλπες.
Η χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους τραπεζίτες έδειξε μείωση των ορίων προστασίας της πρώτης κατοικίας έναντι της αρχικής πρότασης.
Την ίδια ώρα οι θεσμοί μέσω του Κλάους Ρέγκλινγκ έστειλαν μήνυμα ότι η εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ κάθε άλλο παρά δεδομένη μπορεί να θεωρείται στις 11 Μαρτίου ενώ τυχόν αναβολή της εκταμίευσης στη βάση μιας αρνητικής έκθεσης των θεσμών θα έστελνε αρνητικό μήνυμα στις αγορές.
Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αφορούν πλέον την κάλυψη «250.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων» ενώ εάν εφαρμοζόταν το αρχικό σενάριο το οποίο προκάλεσε την αντίδραση τραπεζιτών και θεσμών, θα καλύπτονταν σχεδόν το σύνολο των δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά δάνεια.
Η χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τους διευθύνοντες συμβούλους των συστημικών τραπεζών, έγινε σε «καλό κλίμα» όπως διαβεβαιώνουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, πλην όμως συμφωνία επί των αλλαγών δεν προέκυψε.
Για περισσότερες από δύο ώρες, Γ. Δραγασάκης, Αλ. Φλαμπουράρης και Δ. Λιάκος από την μία πλευρά υπό τις οδηγίες του Αλ. Τσίπρα και οι Ν. Καραμούζης , Β. Ψάλτης, Π. Μυλώνας, Χρ. Μεγάλου από την άλλη συζητούσαν για τις επικείμενες αλλαγές. «Υπήρξε σύγκλιση» ανέφεραν τραπεζικές πηγές ενώ κυβερνητικό στέλεχος έλεγε «είμαστε σε καλό σημείο».
Αν και οι τραπεζίτες είναι επιφυλακτικοί για την έκβαση του εγχειρήματος από την κυβέρνηση επιμένουν πως στο τραπέζι δεν υπάρχει το σενάριο της παράτασης του νόμου Κατσέλη και εντός του μήνα θα έρθει στη Βουλή ο νέος νόμος. Για το λόγο αυτό μάλιστα συμφωνήθηκε να υπάρξει εντός των ημερών νέα κυβερνητική σύσκεψη με τους εκπροσώπους των τραπεζών για να μορφοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες.
Οι θεσμοί από την πλευρά τους περιμένουν τις νέες προτάσεις για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αν δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο απώλειας της δόσης των 750 εκατ. ευρώ η οποία κρίνεται στις 11 Μαρτίου στο Eurogroup, θα πρέπει να ανεβάσει ταχύτητες στην κάλυψη των 16 προαπαιτούμενων φροντίζοντας ταυτόχρονα να μην προκαλέσει τους εταίρους με τους χειρισμούς της στα κόκκινα δάνεια.