Στην αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά και τις διαφωνίες για την πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας και τον τρόπο μείωσης του χρέους, αναφέρονται με εκτενή δημοσιεύματα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στα επώδυνα μέτρα λιτότητας, ενώ εκφράζεται και μία δυσπιστία για μια επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών την Δευτέρα.
Οι New York Times αναφέρονται στην αδυναμία λήψης απόφασης για την Ελλάδα από το Eurogroup, η οποία, όπως επισημαίνεται, είναι ενδεικτική των διαφορετικών προσεγγίσεων για την χρηματοδότηση της χώρας. Αν και θεωρείται απίθανη η διακοπή χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης, αποδεικνύεται δύσκολη η εξεύρεση λύσης λόγω της άρνησης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, να λάβει πολιτικά επώδυνες αποφάσεις, θέτοντας υπό απειλή την επανεκλογή της την επόμενη χρονιά.
Στο δημοσίευμα καταγράφεται η διένεξη μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και ΔΝΤ σχετικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, έως το 2016, ύψους 33 δισ. ευρώ.
Σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal επικεντρώνεται στη μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μολονότι πολλοί εκ των συμμετεχόντων εξέφρασαν την άποψη ότι έχουν αμβλυνθεί οι διαφορετικές προσεγγίσεις. Οι διαφωνίες εστιάζονται στην πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας και στον τρόπο μείωσης του υπέρογκου χρέους, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έλαβε νέα επώδυνα μέτρα λιτότητας.
Η Washington Post αναφέρεται στην αποτυχία της συνόδου του Eurogroup, καθώς οι πιστωτές της Ελλάδας αρνούνται να λάβουν μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την πρόσθετη χρηματοδότηση της χώρας, παρά τα επώδυνα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση.
Μεταξύ των ιδεών που εξετάζονται για τη μείωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι η κάθετη μείωση του στα πρότυπα του “κουρέματος” που εφαρμόσθηκε στους ιδιώτες πιστωτές, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού και η επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων. Κατά τη σύνοδο ωστόσο του Eurogroup, όλα τα μέρη ζήτησαν την πλήρη και έγκαιρη αποπληρωμή των δανείων τους, είτε πρόκειται για τα διμερή δάνεια του πρώτου σχεδίου διάσωσης, όπως της Γερμανίας προς την Ελλάδα, είτε από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης ή την ΕΚΤ, η οποία είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα στην προσπάθεια σταθεροποίησης της κρίσης.
Το πρακτορείο Bloomberg υπογραμμίζει την αδυναμία του Eurogroup να επιτύχει συμφωνία σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Καθώς οι πιστωτές της Ελλάδας, όπως σημειώνεται, με πρώτη τη Γερμανία, αρνούνται την πρόσθετη χρηματοδότηση ή τη μείωση του ελληνικού χρέους, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης δεν μπόρεσαν να βρουν επαρκή κεφάλαια από άλλες πηγές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Τέλος, εκφράζεται δυσπιστία για μια επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών την προσεχή Δευτέρα, καθώς της συνόδου του Eurogroup θα προηγηθεί μια θυελλώδης, όπως υποστηρίζεται, σύνοδος κορυφής της ΕΕ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, αναζωπυρώνοντας την ένταση μεταξύ του πλούσιου ευρωπαϊκού Βορρά με το Νότο.