Το 15% επί του συνόλου των κρατικών προμηθειών αναμένεται να εξοικονομηθεί με το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων. Σχετικό νομοσχέδιο δόθηκε για διαβούλευση, με στόχο να κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή, ενώ η τρόικα έχει ενημερωθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ το 2013, καθώς το σύστημα θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά από τις αρχές του επόμενου έτους και πλήρως από το 2015.

Σημειώνεται δε, ότι με την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος, θα μειωθεί κατά 80% ο αριθμός των αρχών που προβαίνουν σε αναθέσεις και που σήμερα φτάνουν τις 3000.

Σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου έγινε παρουσίαση της λειτουργίας του συστήματος, ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε ότι «η συζήτηση επισκιάζεται από το Eurogroup. Η χώρα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Δεν υπάρχει εκκρεμότητα για την ελληνική κυβέρνηση. Τώρα όπως εμείς τηρήσαμε με τις υποχρεώσεις μας πρέπει και οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δικές τους».

Σε ότι αφορά στο σύστημα ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως «πρέπει να μπει μαχαίρι στη σπατάλη, να μπει τάξη στα δημόσια οικονομικά. Με το σημερινό καθεστώς υπάρχουν πάνω από 3000 διαφορετικές αναθέτουσες αρχές λόγω κατακερματισμένου νομικού πλαισίου και με το νομοσχέδιο οι αρχές θα είναι 600 στο μέλλον».

Δεν θα έχουν δυνατότητα εγγραφής στο μητρώο όσα πρόσωπα έχουν κηρυχθεί έκπτωτα με βάση το νόμο, όσοι έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές ενέργειες και όσοι έχουν εις βάρος τους απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Το σύστημα ουσιαστικά θα είναι μια on line πλατφόρμα και θα τεθεί για τρεις μήνες σε πιλοτική εφαρμογή από την αρχή του χρόνου για ΝΠΔΔ και φορείς του δημοσίου, ενώ μελλοντικά θα διασυνδέεται με άλλες αρχές για να συλλέγονται ηλεκτρονικά δικαιολογητικά και πιστοποιητικά από το ΙΚΑ, ΓΕΜΗ κλπ. Μετά το πρώτο εξάμηνο η χρήση του καθίσταται υποχρεωτική για την κεντρική κυβέρνηση και σταδιακά θα επεκτείνεται και σε άλλους φορείς του δημόσιου τομέα αλλά και στα δημόσια έργα.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς, ανέφερε ότι πέραν των υπολοίπων η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα θα μπορεί να λειτουργεί και ως «αποθήκη» για να γνωρίζει το δημόσιο τα υλικά που έχει στη διάθεσή του.

Στο σύστημα θα ενταχθεί και το ΑΓΟΡΑ που λειτουργεί ήδη ως μητρώο αιτημάτων, συμβάσεων και προκηρύξεων ενώ εκτός από τα αυστηρά εξοπλιστικά προγράμματα προμηθειών, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.