Κατηγορηματικά εναντίον της διάθεσης επιπλέον πόρων για την Ελλάδα και εναντίον μιας νέας διαγραφής ελληνικού χρέους, τάχτηκε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, σε δηλώσεις το μεσημέρι, στο περιθώριο του «9ου Οικονομικού Φόρουμ Βιέννης», που διεξήχθη στην αυστριακή πρωτεύουσα. «Έχουμε καταστήσει τελείως σαφές, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναμένει από εμάς ούτε επιπλέον χρήματα, ούτε και μια διαγραφή χρέους από δημόσιους πιστωτές», τόνισε χαρακτηριστικά η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στην ομιλία της στο Οικονομικό Φόρουμ, η Μαρία Φέκτερ επισήμανε πως πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για μια «στενότερη Ευρώπη» και άλλες χώρες που σήμερα δεν έχουν το ευρώ, πρέπει να ενταχθούν σε αυτό. Κατά την άποψή της, η «αποσπασματικότητα» δεν είναι η σωστή απάντηση στις επίκαιρες οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις στην Ευρώπη. Τη στιγμή αυτή επιδιώκεται η σταθεροποίηση ολόκληρης της Ευρώπης, ωστόσο η ολοκλήρωση προχωρά πολύ δύσκολα, ανέφερε.
Σύμφωνα με την ίδια, ως κοινότητα αλληλεγγύης, η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθά όλους όσοι έχουν δυσκολίες στο πλαίσιο της κρίσης χρέους, για παράδειγμα τις τράπεζες στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία, διότι το πρόβλημα των τραπεζών, εάν γίνει πρόβλημα, θα είναι και ένα φορολογικό πρόβλημα, όπως λέει.
Μια στενότερη προσέγγιση εμφανίζεται, όπως υποστηρίζει, στο έργο της φορολογικής ένωσης, της οικονομικής ένωσης, της νομισματικής ένωσης και της τραπεζικής ένωσης και ο δρόμος για μια μεγαλύτερη ολοκλήρωση είναι δύσκολος για τον λόγο ότι θα πρέπει συγχρόνως, σε πολιτικό επίπεδο, να ξεπεραστούν «εθνικοί εγωισμοί».
Σε σχέση με το ενδεχόμενο θέσπισης ενιαίου φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα στην Αυστρία, η κ. Φέκτερ ανέφερε πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, διότι απλώς δεν θα υπήρχαν τα φορολογικά έσοδα για να διατηρηθεί το κοινωνικό κράτος στη χώρα της. Για τον λόγο αυτόν δεν θα υπάρξει ένας γενικός ενιαίος φορολογικός συντελεστής στην Αυστρία, όπου, όπως σημείωσε, υπάρχει ήδη μια σειρά από ρυθμίσεις ενιαίου φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις, τόκους, μερίσματα και ακίνητα.