Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με αριθμό Β57 η απόφαση του υπουργού Οικονομικών για τα 2.330 ακίνητα αρμοδιότητας υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία τροποποιήθηκε η υπ’ αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018/19.06.2018 απόφαση που διαλαμβάνει 10.119 ακίνητα κυριότητας του Δημοσίου.
Ειδικότερα, η απόφαση που εκδόθηκε στο ΦΕΚ με τις υπογραφές του προέδρου του ΚΥΣΟΙΠ, Δημήτρη Λιάκου, και των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Αλέκου Φλαμπουράρη, Γιάννη Δραγασάκη, Χριστόφορου Βερναρδάκη και Έφης Αχτσιόγλου, αναφέρει ότι «το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε στις 17 Ιανουαρίου 2019, αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να ανακαλέσει την απόφασή του ως προς τη μεταβίβαση των 2.330 ακινήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.”».
Τα συγκεκριμένα ακίνητα «εκ του συνόλου των 10.119 ακινήτων, τα οποία μεταβιβάσθηκαν στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.” με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών με αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018/19.06.2018 (2320 Β’) εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του άρθρου 196 του ν. 4389/2016, όπως αυτός ισχύει».
Παράλληλα, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των ακινήτων της ως άνω απόφασης του υπουργού Οικονομικών για την έκδοση νέων πράξεων εξαιρετέων (σ.σ. από το «υπερταμείο») ακινήτων ανά υπουργείο ή μεμονωμένα, όπου τούτο απαιτείται.
«Μια πρώτη σημαντική νίκη στον αγώνα υπεράσπισης των μνημείων»
«Μια πρώτη σημαντική νίκη στον αγώνα υπεράσπισης των μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των ακινήτων του ΥΠΠΟΑ από τη μεταβίβασή τους στο Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.) και ειδικότερα στη θυγατρική του Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων Α.Ε., σημειώθηκε χτες 21/1/2019», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), σχετικά με την ανάκληση της απόφασης του υπουργού Οικονομικών ως προς τη μεταβιβαση 2.330 ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού στην εν λόγω ανώνυμη εταιρεία.
«Το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή, απόρροια εν πολλοίς της πολύμηνης και συστηματικής προσπάθειας του Συλλόγου μας και της κινητοποίησης των μελών μας σε όλη τη χώρα. Ευχαριστούμε θερμά για την συμβολή τους στην ευτυχή αυτή κατάληξη τους Δημάρχους Πατρέων και Σπάρτης, που συνυπέβαλαν μαζί μας την αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ των αποφάσεων μεταβίβασης, τους νομικούς μας συμβούλους κ. Χ. Χρυσανθάκη και Δ. Μπελαντή, τα σωματεία, τους δημοσιογράφους που συνέβαλαν στην ανάδειξη του προβλήματος όσους και όσες, εντός και εκτός ΥΠΠΟΑ, συμπαρατάχθηκαν με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για την επίλυση του μείζονος αυτού ζητήματος. Αναμένουμε τη δημοσιοποίηση του καταλόγου των ακινήτων που εξαιρούνται της μεταβίβασης», συμπληρώνει ο ΣΕΑ.
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ο αγώνας, όμως, συνεχίζεται. Είναι επιτακτικό να παλέψουμε για να εξαιρεθούν και όσα μνημεία ή ακίνητα του ΥΠΠΟΑ περιλαμβάνονται στα 72.000 ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ (και δια αυτής στο Υπερταμείο) πριν το 2016 -όπως το Νομισματικό Μουσείο, το Φρούριο Ιτζεδίν στα Χανιά, το Μπούρτζι Ναυπλίου, τα 36 ακίνητα στην Πλάκα- αλλά και για τη θεσμική θωράκιση των μνημείων και των ακινήτων του ΥΠΠΟΑ, στο διηνεκές, από κάθε μεταβίβαση κυριότητας, νομής και διαχείρισης».