Aισιόδοξοι περισσότερο από ποτέ εμφανίζονται οι αναλυτές για τον χρυσό, καθώς ο αντίκτυπος της κρίσης χρέους της ευρωζώνης στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συντηρήσει τα έκτακτα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης των Κεντρικών Τραπεζών, κάτι που θα ευνοήσει τον χρυσό.
Το κίτρινο μέταλλο βρίσκεται πέριξ των 1.800 δολαρίων, ενώ παρά την πρόσφατη διόρθωση οι αναλυτές θεωρούν ότι οι προθέσεις της Federal Reserve να στηρίξει την οικονομία θα αποτελέσει και το στήριγμα για τον χρυσό.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της HSBC, James Steel, βραχυπρόθεσμα, οι traders μπορεί να θέλουν μία μείωση στις καθαρές long θέσεις από τα σημερινά υψηλά επίπεδα, πριν επαναδεσμευτούν για τον χρυσό.
Kατά τον αναλυτή, οι παράγοντες που βοηθούν να παραμείνει άθικτη η bullish τάση για τον χρυσό είναι η προοπτική της χαλαρής νομισματικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, οι συνεχιζόμενες αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες και η ζήτηση από τους βασικούς καταναλωτές, όπως η Κίνα.
Ο Michael Lewis της Deutsche Bank, επισημαίνει ότι ο κίνδυνος γύρω από την Ελλάδα και την Ισπανία έχει την τάση να αυξάνει τις τοποθετήσεις στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, οι οποίες είναι υποστηρικτικές για το δολάριο.
Ο χρυσός τείνει να επωφελείται έντονα από ένα περιβάλλον χαμηλών πραγματικών επιτοκίων, θεωρείται ως αντιστάθμισμα στην αδυναμία των νομισμάτων και στον πληθωρισμό και σε περιόδους χαλαρής νομισματικής πολιτικής αυξάνεται η ελκυστικότητά του στους επενδυτές.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Pimco, οι επενδυτές θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων.