«Η Χαλυβουργική είναι βέβαιο ότι θα ασκήσει όλα τα εκ του νόμου δικαιώματα της για να προστατεύσει τα συμφέροντα της». Αυτό υπογραμμίζει η Χαλυβουργική στην ανακοίνωση – απάντηση που έδωσε σήμερα στη ΔΕΗ, με αφορμή την κατηγορία της δεύτερης ότι παραβίασε τη μεταξύ τους σύμβαση. Η βιομηχανία κάνει λόγο για «απαράδεκτα υψηλές χρεώσεις», τις οποίες χαρακτηρίζει «καταχρηστικές και άρα παράνομες».
Όπως σημειώνει η Χαλυβουργική: «Οφείλουμε ωστόσο, για την αποκατάσταση της αλήθειας, να επισημάνουμε ότι οι εγκαταστάσεις της εταιρίας μας στην Ελευσίνα δεν έπαυσαν να λειτουργούν παρά μόνον από την 17η Δεκεμβρίου λόγω της γνωστής – και επιλεκτικής υπέρ των ανταγωνιστών μας και όχι μόνο – απόφασης της ΔΕΗ, με στόχο την πλήρη απαξίωση των υπερσύγχρονων αυτών εγκαταστάσεων. Μέχρι τότε, η έστω και μειωμένη παραγωγή μας καθώς και οι ανάγκες διατήρησης των μονάδων μας σε ετοιμότητα επέβαλαν πλήρως τις καταγραφείσες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά συνέπεια, καμία διάταξη της σύμβασης μεταξύ της ΔΕΗ και της Χαλυβουργικής δεν έχει παραβιασθεί».
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Όπως είναι γνωστό, η εμβληματική για την ελληνική βιομηχανία και οικονομία Χαλυβουργική πραγματοποίησε το 2001 μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα, χωρίς κρατικές επιδοτήσεις. Ωστόσο η επένδυση αυτή δεν ήταν δυνατό να αξιοποιηθεί λόγω του ενεργειακού κόστους.
Εδώ και πολλά χρόνια – πολύ πριν την οικονομική κρίση – σύσσωμος ο κλάδος της βαριάς βιομηχανίας έχει επισημάνει το απαράδεκτο υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Το πρόβλημα αυτό γιγαντώθηκε στην περίοδο της κρίσης και έγινε με δραματικό τρόπο αισθητό σε κλάδους όπως η χαλυβουργία.
Οι ευθύνες της ΔΕΗ για το απαράδεκτο αυτό υψηλό κόστος, αναγνωρίζονται πλέον από την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία θεώρησε καταχρηστικές – και άρα παράνομες – τις υψηλές χρεώσεις και τις αυθαίρετες αυξήσεις που η ΔΕΗ επιβάλλει. Από τις αυθαίρετες αυτές αυξήσεις η Χαλυβουργική επιβαρύνθηκε παρανόμως με Euro 7.167.365 για την περίοδο 2008-2013. Για τον λόγω αυτόν στις 20.3.2015 καλέσαμε τη ΔΕΗ προς εξώδικη διευθέτηση της διαφοράς, σύμφωνα με τη μεταξύ μας σύμβαση. Παρά ταύτα η ΔΕΗ δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μας αρνούμενη να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.
Η περίεργη στάση της ΔΕΗ απέναντι στην εταιρία μας εκδηλώνεται όμως και με άλλους τρόπους.
Κατ’ αρχάς η αναφορά της ΔΕΗ για οφειλές μας ύψους Euro 31,8 εκ. είναι πλασματική. Στις οφειλές αυτές κακώς περιλαμβάνει το πιο πάνω ποσό των Euro 7.167.365, κακώς δεν αφαιρεί ποσό Euro 2,3 εκ. που έχουν καταβληθεί ως εγγύηση στη ΔΕΗ, ενώ συμπεριλαμβάνει και τόκους ύψους euro 1.663.178.
Επιπλέον είναι απορίας άξιον το τι έχει γίνει από την πλευρά της ΔΕΗ με βασικό ανταγωνιστή μας, ο οποίος σύμφωνα με την έκθεση της Alvarez, τον Σεπτέμβριο του 2016 όφειλε στη ΔΕΗ Euro 40 εκατ.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η Χαλυβουργική πρόσφατα, και σε ανύποπτο χρόνο, κάλεσε την ΔΕΗ σε φιλικό διακανονισμό των ζημιογόνων συνεπειών, για την εταιρία μας, της αυθαίρετης υποχώρησης της λίγο πριν την από κοινού δημιουργία μονάδος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 880 MW.
Εν όψει αυτών των λόγων και των όποιων σκοπιμοτήτων “κατανοούμε” τις ενέργειες της ΔΕΗ και τη συκοφάντηση της Χαλυβουργικής με ανακοινώσεις όπως αυτή της 28ης Δεκεμβρίου.
Οφείλουμε ωστόσο, για την αποκατάσταση της αλήθειας, να επισημάνουμε ότι οι εγκαταστάσεις της εταιρίας μας στην Ελευσίνα δεν έπαυσαν να λειτουργούν παρά μόνον από την 17η Δεκεμβρίου λόγω της γνωστής – και επιλεκτικής υπέρ των ανταγωνιστών μας και όχι μόνο – απόφασης της ΔΕΗ, με στόχο την πλήρη απαξίωση των υπερσύγχρονων αυτών εγκαταστάσεων. Μέχρι τότε, η έστω και μειωμένη παραγωγή μας καθώς και οι ανάγκες διατήρησης των μονάδων μας σε ετοιμότητα επέβαλαν πλήρως τις καταγραφείσες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά συνέπεια, καμία διάταξη της σύμβασης μεταξύ της ΔΕΗ και της Χαλυβουργικής δεν έχει παραβιασθεί.
Η Χαλυβουργική είναι βέβαιο ότι θα ασκήσει όλα τα εκ του νόμου δικαιώματα της για να προστατεύσει τα συμφέροντα της».