Άρθρο με τίτλο «Εντυπωσιακή Άνοδος των Ελληνικών Αγορών: Η Άκρη του Τούνελ;» δημοσιεύει η εφημερίδα «L’ Echo», όπου αναφέρεται ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας σημείωσε ρεκόρ όλο το καλοκαίρι και αναρωτιέται: «Μήπως πλησιάζουμε σε έξοδο τής κρίσης;».
Αναφέρει συγκεκριμένα: «Τα χειρότερα της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα βρίσκονται πίσω μας; Το Χρηματιστήριο της Αθήνας που, με άλμα κατά 73% από τις αρχές Ιουνίου, είχε την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως αυτήν την περίοδο, δείχνει προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών πέρασε από 476 μονάδες στις αρχές Ιανουαρίου σε 825 μονάδες στις 9 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι στην αγορά ομολόγων, η τάση των επιτοκίων μειώνει τις ανησυχίες. Το επιτόκιο τού ομολόγου που λήγει το Φεβρουάριο τού 2023 μειώθηκε κατά 30% στις αρχές Ιουνίου, επιστρέφοντας στο επίπεδο τού καλοκαιριού 2011, δηλαδή στο 17,8%.
Ωστόσο, το άρθρο αναφέρει ότι είναι πρόωρο να εκτιμήσουμε ότι φάνηκε η άκρη του τούνελ για την Ελλάδα. «Δεν λέω ότι βλέπω την πόρτα τής εξόδου. Αλλά παρατηρούμε ότι πραγματοποιούνται προσπάθειες στην Ελλάδα», εξηγεί ο Αλεξάντερ Ντε Γκρουτ, διαχειριστής της Institutional Bond, στην χρηματιστηριακή εταιρεία «Petercam».
«Οι εκλογές του περασμένου Ιουνίου στην Ελλάδα, οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ ή ακόμη το ξεκίνημα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EMS), συνέβαλαν πιθανώς στην καλύτερη απόδοση των ελληνικών χρηματοοικονομικών αγορών», επισημαίνει το άρθρο τής «L’ Echo».
Συνεχίζοντας αναφέρει ότι ο Ντε Γκρουτ προειδοποιεί ότι «μένουν ακόμη να γίνουν πολλά στην Ελλάδα, μία χώρα για την οποία εκτιμάται ότι ακόμα και μετά από 10 χρόνια το δημοσιονομικό της έλλειμμα θα φτάνει το επίπεδο τού 120% τού ΑΕΠ». Ο Ντε Γκρουτ υπογραμμίζει, επίσης, ότι η αγορά των ελληνικών ομολόγων είναι στενή και η μη σταθερότητα των τιμών του Χρηματιστηρίου συχνό φαινόμενο. Ο ίδιος τονίζει ότι παραμένει προσεκτικός και σκεπτικός όσον αφορά την κατάσταση τής Ελλάδας, λέγοντας: «Λαμβάνουμε ελάχιστα υπόψη τον κοινωνικό παράγοντα. Ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του και θα μπορούσαμε να έχουμε πολλές άσχημες εκπλήξεις».