Ένα νέο μεγάλο «αγκάθι» φέρεται να προέκυψε από πλευράς ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για το πακέτο των μέτρων και προστέθηκε στην απαίτηση της τρόικας να αντικατασταθούν οι προτεινόμενες περικοπές δαπανών των υπουργείων, ύψους 2 δισ. ευρώ και πλέον, με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και πρόσθετες μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά του ΔΝΤ εκτιμά ότι η ύφεση το 2013 θα ανέλθει στο 5%, λόγω των νέων μέτρων και δεν θα είναι μόνον 3,8%, όπως προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών και ανέγραψε στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Η σημαντική αυτή απόκλιση στις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς και του ΔΝΤ για το ύψος της ύφεσης το επόμενο έτος, είναι καίριας σημασίας, διότι στις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ βασίζεται και το σενάριο για τη βιωσιμότητα ή μη, του δημοσίου χρέους.
Εάν το ΔΝΤ δεν πεισθεί ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη, οπότε το δημόσιο χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο, δεν θα μπορεί, βάσει του καταστατικού του, να αποφασίσει την εκταμίευση του τμήματος της δόσης που αναλογεί στο Ταμείο.
Κάτι παρόμοιο συνέβη και την προηγούμενη περίοδο, όταν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους οδήγησαν στη συμφωνία για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε έκθεσή του το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι το 2013 η ύφεση θα είναι της τάξης του 3,5%, επισημαίνοντας, όμως ταυτόχρονα, ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν ενσωματώνει τις επιπτώσεις των νέων μέτρων.
Η επίδραση των τελευταίων, θα είναι, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, αρνητική στο ΑΕΠ κατά μια μονάδα, οπότε είναι ανοικτό το ενδεχόμενο, η ύφεση να ανέλθει το 2013 στο 4,5%.