Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 το βράδυ της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου, θα τεθεί επί τάπητος το νέο πακέτο επώδυνων μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ περίπου.
Νωρίτερα, στις 16:00, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα συναντήσει τους επικεφαλής της τρόικας, με στόχο να τους πείσει ότι τα μέτρα είναι «ρεαλιστικά» και με την ελπίδα να μην απορριφθεί ένα μεγάλο μέρος από τις κυβερνητικές προτάσεις.
Τη Δευτέρα, στις 11:45, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ την επομένη θα μεταβεί στη Φρανφκούρτη όπου στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Το νέο πακέτο λιτότητας θα φέρει εκτός των άλλων επιπλέον μειώσεις και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, στα εφάπαξ, αλλά και κλείσιμο δημοσίων οργανισμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο περιλαμβάνει:
– Μείωση στις συντάξεις από 700 ευρώ και πάνω από 2% έως και 15%
– Μείωση μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους σε ειδικά μισθολόγια. Η μείωση θα είναι αναδρομική από 1 Ιανουαρίου 2012, ενώ γίνεται προσπάθεια να μην θιγούν οι μάχιμοι ένστολοι
– Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ. Το μέτρο θα μειώσει τους μισθούς των υπαλλήλων έως και 35%
– Κατάργηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών και μείωση του για τους υπόλοιπους με επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων (π.χ. ιδιοκατοίκηση)
– Μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ
– Αύξηση του κατώτατου χρόνου συνταξιοδότησης από τα 15 χρόνια στα 20
– Κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης
– Νέες περικοπές στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας για όσους δημοσίους υπαλλήλους τα λαμβάνουν
– Μείωση του εφάπαξ κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους και έως 45%, για τους υπόλοιπους, ανάλογα με τις εισφορές που έχουν καταβάλει
– Περικοπές στα προνοιακά επιδόματα με θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την οικογένεια των δικαιούχων
– Περικοπές στις συντάξεις όσων λαμβάνουν δεύτερη και τρίτη σύνταξη, καθώς και στις συντάξεις που παίρνουν οι άγαμες θυγατέρες
– Εφεδρεία για τρία χρόνια και έπειτα απόλυση για 35.000 δημοσίους υπαλλήλους από το 2013
– Μείωση του μισθολογικού κόστους σε κάθε υπουργείο έως 25%
– Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε ΟΓΑ-ΟΑΕΕ
– Επιβολή εισφοράς για τους ανέργους του Δημοσίου
– Κλείσιμο και συγχωνεύσεις για περίπου 50 φορείς του Δημοσίου
– Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου, μέσω της εφαρμογής έως και το 2015 του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτό κατά 115.000 άτομα.