«Αποφύγαμε την κατάρρευση της Ιταλίας και της Ευρώπης», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, μιλώντας στην εμπορική έκθεση Fiera del Levante του Μπάρι.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η χώρα του ξεκίνησε έναν πραγματικό πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής και εναντίον άλλων φαινομένων που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη προς τον πλησίον μας, προς όσους είναι πιο μακριά και προς το κράτος».
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης πρόσθεσε επίσης ότι η Ιταλία συνέβαλλε στο να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με πλήρη σεβασμό στην αυτονομία της, πολιτικές που στοχεύουν εντονότερα στην ανάπτυξη και στην χρηματιστική σταθερότητα.
«Αν η χώρα από την οποία πολλοί θεωρούσαν ότι εξαρτιόταν η μοίρα του Ευρώ, έδειχνε ότι ήθελε να συνεχίσει την πεπατημένη, ότι δεν είχε επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υιοθετούσε μια εντελώς κλειστή στάση», τόνισε ο Μόντι.
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός και οικονομολόγος επανέλαβε ότι «η ανάπτυξη είναι ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης, με μια κοινωνία και μια οικονομία που να λειτουργούν αποτελεσματικά, με ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις προς στήριξη της έρευνας».
Στο μεταξύ παρατηρητές, εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις επόμενες κινήσεις, μετά την χθεσινή ευφορία για τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι, σχετικά με αγορά ομολόγων δυνητικά χωρίς ποσοτικό περιορισμό από μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Η επιμονή του Ντράγκι σε αυστηρές προϋποθέσεις και σε συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δείχνουν να έχουν μετατρέψει την επιτυχία της ευρωπαϊκής συνόδου του Ιουνίου σε μια Πύρρειο νίκη», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσατζέρο.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Ντάβιντ Καρέτα «πρόκειται να υιοθετηθούν επιπλέον μέτρα σε σχέση με τα όσα συμφωνήθηκαν έως τώρα με τις Βρυξέλλες και τα σχετικά μνημόνια θα πρέπει να συνταχθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
«Αν ζητηθεί κάτι περισσότερο από την μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την μείωση των φοροαπαλλαγών, η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει εκρηκτική. Φθάνει να θυμίσουμε ότι σε επιστολή της, πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ζητούσε από την ιταλική κυβέρνηση την αλλαγή του συστήματος που διέπει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας», καταλήγει η Ιλ Μεσατζέρο.