Οι γερμανικές επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους δασμούς άνω των 3 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που υπάρξει ένα «σκληρό» Brexit, όπως ανακοίνωσε σήμερα Γερμανικό Ινστιτούτο, το οποίο προσθέτει ότι οι εξαγωγές προς τη Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσαν να μειωθούν έως και κατά 57%.

Το οικονομικό ινστιτούτο IW στην Κολωνία ανακοίνωσε ότι ένα σκληρό Brexit θα πλήξει τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας -που απασχολεί περίπου 800.000 ανθρώπους στη Γερμανία και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της χώρας- ιδιαίτερα σοβαρά, καθώς θα επιβαρυνθεί με περίπου 60% αυτού του επιπλέον κόστους.

Σύμφωνα με το IW και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, περίπου το 5% του ΑΕΠ της Γερμανίας εξαρτάται είτε άμεσα είτε έμμεσα από το εμπόριο με τη Μεγάλη Βρετανία, καθιστώντας την τον τρίτο πιο σημαντικό εμπορικό εταίρο για τις γερμανικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, προστίθεται σχετικά ότι «αυτό θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά στο άμεσο μέλλον».

Αναφερόμενος σε μια πιθανή μεγάλη μείωση στις γερμανικές εξαγωγές προς τη Μεγάλη Βρετανία, στην περίπτωση ενός σκληρού Brexit, ο ερευνητής του IW, Μάρκος Γιουνγκ, δήλωσε: «Αυτό το τρομερό σενάριο αναμένεται να αναγκάσει τους πολιτικούς να ενεργήσουν εποικοδομητικά».