Μια ομάδα γερμανών ακαδημαϊκών επιθυμεί να καθυστερήσει πέραν της 12ης Σεπτεμβρίου την πολυαναμενόμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας σχετικά με τη νομιμότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και του Δημοσιονομικού Συμφώνου.
Η Europolis, μια ομάδα της οποίας ηγείται ο ακαδημαϊκός Μάρκους Κέρμπερ, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν θα πρέπει να λάβει καμία απόφαση μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ανακοινώσει την απόφασή του για μια παρόμοια προσφυγή, την οποία έχει υποβάλει ο Ιρλανδός βουλευτής Τόμας Πρινγκλ.
Εναλλακτικά, η Europolis επεσήμανε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο, με έδρα την Καρλσρούη, θα μπορούσε να παραπέμψει την απόφασή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας.
«Για όσο διάστημα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχει ανακοινώσει την τελική του απόφαση σχετικά με τη συμβατότητα των συνθηκών αυτών (με τις ευρωπαϊκές συνθήκες), ούτε το Συνταγματικό Δικαστήριο ούτε ο Γερμανός πρόεδρος μπορούν να αποφασίσουν», πρόσθεσε η Europolis.
Σύμφωνα με τον Κέρμπερ μάλιστα «η ιρλανδική προσφυγή εξετάζεται από το Λουξεμβούργο (το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) από τις 3 Αυγούστου και πρέπει να υπολογίζουμε ότι θα περάσουν τουλάχιστον 4 μήνες προτού λάβει μια απόφαση».
Το γερμανικό δικαστήριο είχε σημειώσει τον προηγούμενο μήνα ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του για τον ΕΜΣ και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο στις 12 Σεπτεμβρίου.
«Η Καρλσρούη θα έπρεπε να με ευχαριστεί γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να εγκρίνει ένα κείμενο το οποίο στη συνέχεια θα ακυρωθεί από το Λουξεμβούργο», υπογράμμισε ο Κέρμπερ.
Χωρίς την έγκριση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η Γερμανία δεν μπορεί να αποφασίσει νόμιμα να επικυρώσει τις δύο συνθήκες, οι οποίες δεν μπορούν να ισχύσουν χωρίς τη γερμανική έγκριση. Πάντως ειδικοί αναμένουν ότι το δικαστήριο θα εγκρίνει τις δύο συνθήκες, αλλά θα θέσει περιορισμούς στην περαιτέρω ενσωμάτωση της Ευρώπης.
Ο ΕΜΣ, ο οποίος θα ενισχύσει το λεγόμενο τείχος προστασίας κατά της μετάδοσης κρίσης χρέους με 700 δισ. ευρώ, κανονικά αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.
Για να ισχύσει όμως πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τις χώρες που συμβάλλουν στο 90% των πόρων του, γεγονός που σημαίνει ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς τη Γερμανία, το κοινοβούλιο της οποίας έχει ήδη εγκρίνει τις δύο συνθήκες.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο πρέπει να αποφανθεί σχετικά με την προσφυγή κάποιων ευρωσκεπτικιστών ακαδημαϊκών αλλά και βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο ΕΜΣ και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο παραβιάζουν τους γερμανικούς νόμους καθώς στερούν από το κοινοβούλιο την ευθύνη για την κατάρτιση του προϋπολογισμού της χώρας.
«Αυτή η συνταγματική προσφυγή αφορά περισσότερα από ένα νόμισμα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Europolis. «Το δικαίωμα των Γερμανών στην αυτοδιάθεση και η συνέχιση της γερμανικής δημοκρατίας καταλύονται με τον ΕΜΣ και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο».