Νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή στο ακέραιο συντάξεων και επιδομάτων, που εισπράττονταν παράνομα επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να τερματιστούν διά παντός τα κρούσματα των πλασματικών δικαιούχων που προκαλούν ακατάσχετη αιμορραγία στα ασφαλιστικά ταμεία.
Εισαγγελική έρευνα «μαμούθ» βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την επικράτεια, όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος», προκειμένου να πέσει βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης όχι μόνο σε όσους παίρνουν προνοιακά επιδόματα και συντάξεις «μαϊμού», αλλά και σε όσους κρατικούς υπαλλήλους και ιατρούς τους συνέδραμαν στο τεράστιο αυτό πάρτι διαφθοράς.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας Ιω. Βρούτσης γνωστοποίησε χθες ότι από 1-9-2012 θα «κοπούν» περίπου 2.800 συντάξεις του ΟΓΑ, καθώς οι δικαιούχοι δεν εμφανίστηκαν στο στάδιο της απογραφής, γεγονός που θα αποφέρει ετήσιο όφελος για το κράτος ύψους 14 εκατ. ευρώ.
Η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Κατσιρώδη οδήγησε στην περαιτέρω ενεργοποίηση των εισαγγελικών αρχών, ώστε να αντιμετωπίζουν κατά προτεραιότητα και με αυστηρότητα τέτοιες περιπτώσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος, ενώ παράλληλα έφερε στο φως και το πρωτοφανές γεγονός 61 ατόμων που παίρνουν επίδομα τυφλότητας και την ίδια στιγμή έχουν δίπλωμα οδήγησης!
Ο Ιω. Βρούτσης, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον εισαγγελέα, γνωστοποίησε ότι σύντομα θα προωθήσει και νομοθετικές ρυθμίσεις για να επιστρέψουν από μόνοι τους τα χρήματα όσοι εισέπραξαν συντάξεις και επιδόματα παρανόμως, ενώ θα θεσπίσει ένα νέο σύστημα με βάση το οποίο, σύμφωνα με όσα δήλωσε, δεν θα ξαναϋπάρξει παραβατικότητα στα ασφαλιστικά ταμεία και θα τερματιστεί το φαινόμενο των συντάξεων «μαϊμού» που επιβαρύνουν τελικά τον φορολογούμενο πολίτη.
Τις φιλόδοξες κυβερνητικές απόψεις για πάταξη του φαινομένου δεν συμμερίζονται πάντως απόλυτα οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, που γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα τεράστιο και δύσκολο έργο εντοπισμού χιλιάδων παρανομιών ανά την επικράτεια, το οποίο απαιτεί και την άμεση συνδρομή των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, που δεν είναι ωστόσο δεδομένη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτεταμένη εισαγγελική έρευνα για το ίδιο πρόβλημα είχε ξεκινήσει εδώ και περίπου οκτώ μήνες ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπ. Μουζακίτης με αφορμή δηλώσεις του τότε αρμόδιου υπουργού Γ. Κουτρουμάνη, που είχε κάνει λόγο για τουλάχιστον 20.000 συντάξεις «μαϊμού» και για οικονομική βλάβη μεγαλύτερη των 120 εκατ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία τα τελευταία χρόνια.
Όμως όταν ο οικονομικός εισαγγελέας «χτύπησε την πόρτα» των αρμόδιων υπηρεσιών ζητώντας να του παράσχουν τα απαιτούμενα στοιχεία για να προχωρήσει στις κατάλληλες διώξεις, αναφέρει η εφημερίδα, δέχθηκε μέσα στο τελευταίο 6μηνο μόλις 13 υποθέσεις με παράνομες συντάξεις.
Το γεγονός αυτό -σύμφωνα με πληροφορίες- έχει προκαλέσει δυσφορία στις εισαγγελικές αρχές, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι και στους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να οδηγούνται όλες οι περιπτώσεις γρήγορα στη Δικαιοσύνη, αφού σε αρκετές περιπτώσεις που μπορεί να έχουν πλημμεληματικό χαρακτήρα ίσως τεθεί και ζήτημα παραγραφής για τις ποινικές ευθύνες.