Οι εξελίξεις στην Ευρώπη παραμένουν ο πιο άμεσος κίνδυνος για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε σήμερα από το Τόκιο η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας σε φόρουμ στο Τόκιο η κ. Λαγκάρντ είπε πως τους τελευταίους μήνες οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν δυστυχώς γίνει πιο ανησυχητικές, καθώς υπάρχουν σημάδια επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας τόσο στις προηγμένες, όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι εξελίξεις στην Ευρώπη παραμένουν ο πιο άμεσος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο η ίδια εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής λέγοντας πως οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να κάνουν σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της κρίσης.

Ακόμη, υπογράμμισε την ανάγκη για συντονισμένες δράσεις πολιτικής ώστε να ελεγχθούν τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους στις προηγμένες οικονομίες, να διορθωθούν τα κακώς κείμενα του χρηματοπιστωτικού τομέα και να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Τέλος, τόνισε ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω πρόοδος για να ξεπερασθεί η κρίση και αποφασιστικότητα για να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες και να επανέλθει η σταθερότητα και η ανάπτυξη.