Εχέγγυο διαφάνειας χαρακτήρισε τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των ελληνικών τραπεζών ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Ν. Νανόπουλος.
Μιλώντας σήμερα στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας ο κ. Νανόπουλος δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι αναγκαίες ούτως ώστε να μην αποκλειστεί η Ελλάδα από την Ευρώπη.
Υπογράμμισε δε πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και να παύσουν τα σενάρια περί δραχμής. Επίσης, είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα, γιατί μόνον υπό την προϋπόθεση αυτή θα μπορέσουν να στηρίξουν τους φορολογούμενους και την οικονομία. Εκτίμησε δε πως η ανακεφαλαιοποίηση θα επαναφέρει την ευρωστία στις τράπεζες.
Ο κ. Νανόπουλος τόνισε ότι στόχος της Eurobank είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους, η διατήρηση της ρευστότητας και η στήριξη της οικονομίας και ξεκαθάρισε ότι τα μεγέθη της τράπεζας θα ήταν ισχυρά εάν δεν είχε προηγηθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων το PSI. Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε πως χωρίς το PSI η Eurobank το 2011 θα είχε Δείκτη Βασικών Ίδιων Κεφαλαίων στο 9,8%.
Ο κ. Νανόπουλος ανάφερε πως αν και οι ελληνικές τράπεζες στηρίζουν την οικονομία με υπευθυνότητα δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα από τη μείωση των καταθέσεων, την οποία προσδιόρισε πάνω από 85 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης. Σημείωσε δε πως παρά την αβεβαιότητα η Eurobank στο πρώτο τρίμηνο 2012 αύξησε κατά 500 εκατ. ευρώ τις καταθέσεις της.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ομίλου Eurobank κ. Τίμος Χριστοδούλου μιλώντας στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων τόνισε πως δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για τη νέα κυβέρνηση, ούτε περιθώριο για παλινωδίες και καθυστερήσεις.
Αναφερόμενος στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την απευθείας στήριξη των τραπεζών από τον ESM, τις χαρακτήρισε ως ενθαρρυντικές, κάνοντας λόγο για μία Ευρώπη που αλλάζει προς μία κατεύθυνση που ωφελεί την Ελλάδα. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι το Μνημόνιο είναι ορθό ως προς την δημοσιονομική προσαρμογή και χαρακτήρισε ως εθνικό καθήκον τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών φορέων στην ανόρθωση της οικονομίας.
Τέλος, ο κ. Χριστοδούλου εκτίμησε ότι η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου είναι ρεαλιστική λύση, προτάσσοντας όμως ως αναγκαία παράμετρο την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη.