Εφοπλιστές, αλλά και τα στελέχη της ναυτιλίας τονίζουν πως μετά από μια τριετία πλήρους αλαλούμ και πειραματισμών σε θεσμικό και πρακτικό επίπεδο δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις για ανασύνταξη των μονάδων του υπουργείου και δημιουργική πολιτική στο χώρο της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Αναγνωρίζουν δε πως τόσο ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστής Μουσουρούλης, όσο και ο υφυπουργός κ. Γιώργος Βερνίκος, έχουν πλήρη εικόνα του χαρτοφυλακίου που ανέλαβαν.

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ιδρύεται το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Σε αυτό επανέρχονται όλες οι υπηρεσίες του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, όλες οι υπηρεσίες του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όλες οι υπηρεσίες που είχαν υπαχθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με το Διάταγμα επανέρχονται και οι εποπτευόμενοι φορείς μαζί με τους εργαζόμενους σε αυτούς.

Ωστόσο, πρέπει να υπάρξουν και άλλες θεσμικές αλλαγές προκειμένου να αποσαφηνισθεί το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου με σαφή πρόβλεψη για ένταξη σε αυτό του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Τέλος, αναμένεται να τροποποιηθεί ο νόμος για τη σύσταση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος που προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των στελεχών του Λ.Σ. από τη ναυτιλία έως το τέλος του 2013.