Σε ένα κείμενο 5-6 σελίδων γράφονται από την κυβέρνηση και τους δανειστές το πλαίσιο των δεσμεύσεων για την επόμενη ημέρα από τη λήξη του τρίτου Μνημονίου. Στο μεταμνημονιακό πλαίσιο που θα βρεθεί την Πέμπτη στο τραπέζι του Eurogroup ξεχωρίζει η δέσμευση της χώρας για μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων οι οποίες υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια των Μνημονίων.
Για τον κατώτατο μισθό οι δανειστές θέλουν να εξασφαλίσουν την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι οι μεταμνημονιακές αυξήσεις θα είναι μετρημένες με βάση τις πραγματικές αντοχές της ελληνικής οικονομίας.
Τα σημεία στα οποία θα πατά η μεταμνημονιακή επιτήρηση αφορούν τα εξής:
- Τήρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα βρίσκεται στην κορυφή. Έως και το 2022, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 3,5% του ΑΕΠ. Στη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης αναμένεται να αποσαφηνιστεί πόσο ακριβώς θα πρέπει να διαμορφώνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 έως και το 2060.
- Μη συσσώρευση εκ νέου ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου έναντι των ιδιωτών και προμηθευτών.
- Μείωση των κόκκινων δανείων. Το θέμα αυτό θα παρακολουθείται στενά από τους θεσμούς και αποτελεί μια από τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη ημέρα.
- Διατήρηση της ανεξαρτησίας της ΑΑΔΕ και τη διαρκή προσπάθεια βελτίωσης –απλοποίησης των φορολογικών διαδικασιών.
- Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης όπου ξεχωρίζουν οι τοποθετήσεις των γενικών διευθυντών οι όποιες έχουν μετατεθεί για τον Οκτώβριο καθώς και του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.
- Ολοκλήρωση έως το 2012 του Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών.
Αποκρατικοποιήσεις
Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν τίθενται ποσοτικοί στόχοι για τα έσοδα των επομένων ετών αλλά αναλαμβάνονται δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ.