Για τεράστιες επιπτώσεις στην Ευρώπη από την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη έκανε λόγο σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και στη βρετανική εφημερίδα «Observer» ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, τονίζοντας ότι «δεν θα πρέπει η Ευρώπη να επιτρέψει να είναι ο όμηρος της Αθήνας».

«Το αίσθημα της αβεβαιότητας δεν θα πρέπει να οδηγήσει την Ευρώπη να δώσει στην Ελλάδα ό,τι θελήσει η ελληνική κυβέρνηση. Αν η ελληνική ηγεσία απειλεί να φύγει απ’ την ευρωζώνη, τότε η υπόλοιπη Ευρώπη θα πρέπει να ετοιμάσει τον μηχανισμό, που θα την προστατεύσει απ’ αυτό» δήλωσε ο ίδιος.

Ο Ζέλικ τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν «πολύ λίγα, πολύ αργά» για την κρίση χρέους, την ώρα που η μεν Ευρώπη κινδυνεύει να απολέσει ένα μερίδιο της παγκόσμιας επιρροής της, οι δε αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη να υποστούν τις επιπτώσεις από το κλίμα της αβεβαιότητας στις διεθνείς χρηματαγορές.

Ο αξιωματούχος τόνισε στις δηλώσεις του ότι «οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δρουν με καθυστέρηση μιας μέρας και υπόσχονται ένα ευρώ λιγότερο, αγοράζουν απλά χρόνο και μόνον όταν στενεύουν τα περιθώρια αποδεσμεύουν ρευστότητα».

Την πρώτη Ιουλίου ο Ζέλικ θα εγκαταλείψει την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας και τα ηνία της θα αναλάβει ο ζιμ Γιόνγκ Κιμ.