Η ουγγρική κυβέρνηση παρουσίασε, τους άξονες του προϋπολογισμού της για το 2013 τον οποίο θα χαρακτηρίσει η επιστροφή στην ανάπτυξη και η περαιτέρω μείωση του δημόσιου ελλείμματος, από 2,5% στο 2,2% του ΑΕΠ, εν μέρει λόγω του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Η κυβέρνηση στη Βουδαπέστη υπό τον συντηρητικό πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν κάνει την πρόβλεψη-στόχο ότι η ουγγρική οικονομία το 2013 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,6% του ΑΕΠ. Φέτος η ανάπτυξη είναι σχεδόν μηδενική, μέχρι στιγμής.
Η κυβέρνηση «ποντάρει» στη θεαματική αύξηση των ουγγρικών εξαγωγών κατά 8,8% το ερχόμενο έτος.
Ο υπουργός της Οικονομίας Γκιόργκι Μάτολσι, σχολίασε σήμερα ότι η χώρα του «απομακρύνεται από την κρίση που κατατρύχει τη νότια πτέρυγα της ευρωζώνης».
«Η σταθεροποίηση θα είναι η ιδιαίτερη δύναμη του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού», ανέφερε, κάνοντας λόγο για έλλειμμα 2,2% του ΑΕΠ, κάτω από το όριο που προβλέπει η συνθήκη του Μάαστριχτ.
Η κυβέρνηση στη Βουδαπέστη αισιοδοξεί ότι από το τωρινό 78% του ΑΕΠ το χρέος θα αποκλιμακωθεί του χρόνου, μειούμενο στο 76%. Υπολογίζει σε κονδύλια της ΕΕ, αλλά και στα πρόσθετα έσοδα από το νέο φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Στην Ουγγαρία η ηλικία συνταξιοδότησης μειώνεται την πρωτοχρονιά στα 62 έτη στον δημόσιο τομέα και η κυβέρνηση θεωρεί ότι έτσι θα μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες.
Η ψήφιση του προϋπολογισμού στο κοινοβούλιο της Ουγγαρίας σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αναμένεται να γίνει περί τα μέσα Ιουλίου.
Από το ΔΝΤ, η Βουδαπέστη προσβλέπει σε δανειακή ροή 15 δισ. ευρώ την προσεχή τριετία. Οι διαβουλεύσεις ξεκινούν το αργότερο τον Αύγουστο.
Η ευόδωση των διαπραγματεύσεων αυτών θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση τα επιτόκια των κρατικών χρεογράφων, όπως εκτιμά το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο.
«Σε εκκρεμότητα», παραμένει ο νέος νόμος, που θα αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Ουγγαρίας, την ψήφιση του οποίου επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν σήμερα στη Βουδαπέστη ότι «μέσα στις ερχόμενες 15 μέρες» θα έχει παρουσιαστεί ένα νέο νομοσχέδιο γι’ αυτό το ζήτημα.