Στο ρόλο των τραπεζών στην τρέχουσα χρονική περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας και στην κριτική που δέχεται το τραπεζικό σύστημα έδωσε έμφαση στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Βασίλης Ράπανος, μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΕΕΤ.
«Μέσα σε όλη αυτή τη δίνη το τραπεζικό σύστημα προσπάθησε και προσπαθεί, με νηφαλιότητα και χωρίς μεμψιμοιρίες, να βοηθήσει τη χειμαζόμενη οικονομία και αθόρυβα αλλά σταθερά να στηρίζει την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Τα προβλήματα είναι πολλά και τα ξέρουμε. Τα ζούμε από μέσα. Το τραπεζικό σύστημα είναι από την ίδια του τη φύση ευαίσθητος δέκτης των διεθνών αναταράξεων και των εγχώριων ανησυχιών. Αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τις καθημερινές προκλήσεις. Πιστεύουμε βαθειά ότι η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να βγει από την κρίση και σε αυτή την προσπάθεια το τραπεζικό σύστημα μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο» επισήμανε ο κ. Ράπανος.
«Μέχρι τώρα, οι τράπεζες είναι αρωγοί στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση, με εκατοντάδες χιλιάδες, πάνω από 800.000 ρυθμίσεις και προσπαθούν με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν να βοηθήσουν τις βιώσιμες επιχειρήσεις για να διατηρηθούν ζωντανές. Παρά τη βαθειά ύφεση που γνωρίζει η χώρα εδώ και τρία χρόνια, η μείωση της πιστωτικής επέκτασης είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Επιπλέον οι τράπεζες στήριξαν και στηρίζουν την προσπάθεια του Ελληνικού Δημοσίου για τη χρηματοδότηση των ταμειακών αναγκών του» πρόσθεσε.
Ο κ. Ράπανος ανέφερε ότι πολλοί κατηγορούν ακόμη τις τράπεζες για τα πολλά δάνεια που δόθηκαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και μάλιστα με μη τραπεζικά κριτήρια σημειώνοντας: «Η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει. Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός δανεισμός του ιδιωτικού τομέα από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν υπερβαίνει τον αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το σύνολο των πιστώσεων με τη μορφή καταναλωτικών δανείων παραμένει κοντά στο 13% επί του συνόλου των χορηγηθέντων δανείων στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και το σύνολο του δανεισμού προς τις εγχώριες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά διαμορφώνεται στο 123% του ΑΕΠ, πολύ κοντά στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, ποσοστό που αυξήθηκε πρόσφατα λόγω της δραματικής μείωσης του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης».
Σε αντίθεση, λοιπόν, με χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, όπου η αλόγιστη επέκταση του δανεισμού των τραπεζών δημιούργησε τη δημοσιονομική κρίση, αφού οι χώρες αυτές αναγκάστηκαν να διασώσουν τις τράπεζες επωμιζόμενες το κόστος διάσωσης στο δημόσιο χρέος τους, στην Ελλάδα ο υπέρμετρος δανεισμός του δημοσίου ήταν εκείνος που οδήγησε στην πρωτοφανή δημοσιονομική κρίση, η οποία με τη σειρά της προκάλεσε την ύφεση, και δημιούργησε τα προβλήματα στις τράπεζες, τόνισε ο κ. Ράπανος.
«Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν τα δάνεια, την απάντηση δίνει η διαγνωστική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος και της BlackRock. Δύο στελέχη της BlackRock, με πρόσφατες δηλώσεις τους στο διεθνή Τύπο, τόνισαν τη θετική τους έκπληξη για τα ευρήματα της έρευνάς τους αναφορικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών. Μεταξύ άλλων, δύο ανώτατα στελέχη της BlackRock σημειώνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν ακολούθησαν απερίσκεπτες πρακτικές δανεισμού, όπως συνέβη με τις τράπεζες των ΗΠΑ κατά την περίοδο δημιουργίας της φούσκας στην αγορά ακινήτων» πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΕΤ.
«Αυτή την πλευρά των πραγμάτων και την προσπάθεια που έγινε δεν την αναγνωρίζουν πολλοί και συνεχίζουν να ψέγουν τις τράπεζες, που κι αυτές είναι θύματα κυρίως της δημοσιονομικής κρίσης. Δεν περιμένουμε αναγνώριση της συνεισφοράς μας στην αντιμετώπιση της κρίσης. Κάνουμε το καθήκον μας. Θα περιμέναμε όμως να σταματήσουν οι συνεχείς επιθέσεις εναντίον των τραπεζών και εναντίον των εκατοντάδων χιλιάδων μετόχων μας, οι οποίοι με καλή πίστη επένδυσαν τις αποταμιεύσεις τους στις τράπεζες» ανέφερε ο κ. Ράπανος.
«Ως τράπεζες έχουμε αποδεχτεί κι εμείς τις παραλείψεις, τα λάθη και τις όποιες υπερβολές κάναμε στην περίοδο πριν από την κρίση. Εκείνο όμως που ξεχνούν πολλοί στην κριτική τους είναι ότι η κρίση βρήκε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υγιές, χωρίς τοξικά προϊόντα και τον ιδιωτικό τομέα να μην είναι υπερδανεισμένος. Επιπλέον, οι επικριτές μας ξεχνούν ότι με τις επιθέσεις τους εναντίον των τραπεζών έχουν υποσκάψει τη συναλλακτική ηθική στη χώρα και αυτό είναι κάτι που δεν επανορθώνεται εύκολα. Με απλουστευτικές και λαϊκίστικες διακηρύξεις δεν λύνονται τα προβλήματα. Ο λαός μας κινδυνεύει να χάσει ό,τι με πολύ κόπο και θυσίες κέρδισε τα τελευταία πενήντα χρόνια. Είναι χρέος όλων μας να συμβάλλουμε στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται για τη σωτηρία της χώρας μας. Γι αυτό όμως απαιτείται κατανόηση των αιτίων της κρίσης, αναγνώριση της πραγματικότητας, επιστημονικός σχεδιασμός και στοχοθεσία, επιμονή και εμμονή στους στόχους και θάρρος για τη λήψη και υλοποίηση των αναγκαίων αποφάσεων. Εμείς, ως τραπεζικό σύστημα, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για τη σωτηρία και την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχει ελπίδα. Η Ελλάδα έχει προοπτική και μέλλον. Επειδή όμως το μέλλον δεν περιμένει πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε με σύμπνοια, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα για να το κατακτήσουμε» υπογράμμισε ο κ. Ράπανος κλείνοντας την ομιλία του.