Τις σοβαρές επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στους τομείς συντήρησης, προστασίας, ανάδειξης και προβολής των αρχαιολογικών χώρων προβάλλει η «Νιου Γιορκ Τάιμς», με πρωτοσέλιδη ανταπόκριση από τα Κύθηρα, υπογραμμίζοντας πως είναι μεγάλο το πλήγμα που δέχεται από την οικονομική κρίση ο ελληνικός πολιτισμός.
Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην κλοπή αρχαιοτήτων που σημειώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Μουσείο της Ολυμπίας, στην αναγκαστική συνταξιοδότηση πολλών έμπειρων αρχαιολόγων, αλλά και στο σποραδικό κλείσιμο αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σ’ ολόκληρη τη χώρα, λόγω των περικοπών στις κρατικές δαπάνες.
Στην ανταπόκριση περιλαμβάνονται δηλώσεις του πρώην υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος επισημαίνει τις μεγάλες απαιτήσεις του τομέα της ασφάλειας των αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων, αλλά και για την ολοκλήρωση σημαντικών προγραμμάτων, όπως ο εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων σε περισσότερους από εκατό αρχαιολογικούς χώρους, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες.
Μέσα από το κείμενο αναδεικνύεται η ευαισθησία και ο θαυμασμός για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, ξεκινώντας με αναφορά σε μια τηλεοπτική διαφήμιση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, με εικόνα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, «ένα από τα πολιτιστικά διαμάντια», όπως επισημαίνεται, ενώ καταγράφεται το γνωστό σλόγκαν: «Τα μνημεία δεν έχουν φωνή. Πρέπει να έχουν τη δική σου!»
Επίσης, σημειώνεται ότι τα μέτρα για τους αρχαιολογικούς χώρους είναι μέρος των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα και έχουν οδηγήσει σε εκλογική κρίση και στο φάντασμα που πλανιέται πάνω από την Ελλάδα για αποχώρηση από την ευρωζώνη.
Στο δημοσίευμα τονίζονται οι επιπτώσεις από τις περικοπές στον πολιτιστικό τομέα, δίνοντας έμφαση στις ζημιές που έχουν υποστεί αρχαιολογικοί χώροι, όπως στα Κύθηρα, με δηλώσεις αρχαιολόγων, από τους οποίους ορισμένοι έχουν χάσει τη δουλειά τους.