Mε ικανοποίηση, αλλά και με αμφιβολίες ως προς την επάρκειά του, υποδέχθηκαν το σχέδιο διάσωσης του ισπανικού τραπεζικού συστήματος τα περισσότερα εξειδικευμένα στα ευρωπαϊκά θέματα μέσα ενημέρωσης.
«Η διάσωση της Ισπανίας χαροποιεί τις αγορές, η αβεβαιότητα όμως παραμένει», σημειώνει ο ιστότοπος EUobserver ο oποίος αναφέρει ότι «οι μετοχές στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές μπορεί να ανέβηκαν, το ευρώ μπορεί να κέρδισε εκ νέου έδαφος έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση για παροχή βοήθειας ύψους 100 δισ. ευρώ στη Μαδρίτη, όμως η ευφορία που έχει κατακλύσει την ΕΕ μοιάζει να μετρά ήδη τις μέρες της».
Σύμφωνα με την EUobserver, ήδη η Γερμανία, η Γαλλία οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ καλωσόρισαν την συμφωνία του Σαββάτου, αν και οι λεπτομέρειές της όπως επίσης και το ακριβές πόσο που θα λάβει η Ισπανία δεν έχουν ακόμη διευκρινισθεί.
Στη συνέχεια δεν παραλείπει να αναφέρει ότι η Φινλανδία, έκανε ήδη γνωστό ότι σε περίπτωση που τα χρήματα που απαιτούνται, εκταμιευθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Δημοσιονομικής Σταθερότητας, θα απαιτήσει όπως και στην περίπτωση της Ελλάδος, εγγυήσεις για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα. Αντιθέτως, σημειώνει, αν χρησιμοποιηθούν κονδύλια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τότε δεν θα απαιτηθούν εγγυήσεις, δεδομένου ότι οι Φινλανδοί φορολογούμενοι θα εκτεθούν σε λιγότερους κίνδυνους.
Ο EUobserver συνεχίζει τονίζοντας ότι οι επενδυτικές τράπεζες και οι διεθνείς πιστοληπτικοί οίκοι, όπως η Goldman Sachs, θεωρούν ότι η βοήθεια προς την Ισπανία δεν θα λύσει αυτομάτως και τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά προβλήματα της χώρας τα οποία θα παραμείνουν και μετά την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Χαρακτηριστικά παρατίθεται η δήλωση του νομπελίστα οικονομολόγο Τζ. Στίγκλιτς, ο οποίος σε συνέντευξή του έκανε λόγο για «οικονομικό βουντού». Η ισπανική κυβέρνηση σώζει τις τράπεζές της και οι ισπανικές τράπεζες σώζουν την κυβέρνηση, καταλήγει η αρθρογράφος.
Το ίδιο θέμα εξάλλου απασχολεί και τη διαδικτυακή πύλη Euroactiv που δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η Ισπανία στο γκρουπ των χρεωμένων». Το άρθρο παρουσιάζει τις αντιδράσεις των Ισπανών στο άκουσμα της είδησης, αλλά και τις πιέσεις των Ευρωπαίων προς αυτή την κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα, το Euroactiv αναφέρει ότι έπειτα από εβδομάδες πεισματικής ισπανικής άρνησης για βοήθεια με στόχο την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μ. Ραχόι, κατέφυγε τελικά το περασμένο Σάββατο στις αγκάλες των Ευρωπαίων εταίρων.
Το άρθρο υπογραμμίζει ότι ο ίδιος ο κ. Ραχόι μπορεί να πανηγυρίζει διατεινόμενος ότι οι μεταρρυθμίσεις επί πρωθυπουργίας του απέτρεψαν την είσοδο της Ισπανίας στο κλαμπ των υπό διάσωση χώρων και την επιβολή ανάλογου μνημονίου, όμως ακριβώς αυτές οι τυμπανοκρουσίες -όπως και το γεγονός ότι σε μια τόσο δύσκολο περίοδο για την χώρα εκείνος επέλεξε να μεταβεί στην Πολωνία για να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα εναντίον της Ιταλίας- έχουν εξαγριώσει τους Ισπανούς που τον κατηγορούν πλέον ανοικτά για δειλία και υποκρισία.
Όμως σύμφωνα με το Euroactiv και αυτή η ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας, απέναντι στις επιθέσεις των αγορών, μοιάζει να είναι χαραγμένη πάνω στην άμμο, δεδομένου ότι οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να την σβήσουν στη στιγμή.
Μάλιστα αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί άσκησαν εντονότατες πιέσεις στη Μαδρίτη ώστε να καταθέσει αίτημα οικονομικής βοήθεια πριν από τις ελληνικές εκλογές της Κυριακής με την προειδοποίηση ότι, εάν η Μαδρίτη δεν ζητήσει άμεσα βοήθεια, θα ρισκάρει την είσοδό της σε ένα γενικότερο πακέτο διάσωσης ανάλογο με αυτό που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.