Τη θέση πως, αν μια χώρα δεν είναι πρόθυμη να συνεργαστεί, θα πρέπει να γνωρίζει τις συνέπειες και πως στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας, αν δεν υπάρχει αυτή η πρόθεση, θα πρέπει η ίδια να επωμιστεί τις συνέπειες, δηλαδή το γεγονός ότι θα είναι πολύ δύσκολο να αναχρηματοδοτηθεί, διατύπωσε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση.
Ο κ. Νοβότνι επισήμανε πως δεν θα πρέπει να γίνονται εικασίες ως προς μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά θα πρέπει να αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Δήλωσε δε πως και ο ίδιος θεωρεί ότι όλοι, μαζί και οι Έλληνες, είναι σε επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, ωστόσο δεν έχει νόημα να γίνονται υποθετικές τοποθετήσεις.
Κατά την άποψή του, θα πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα στην παραμονή μιας χώρας στην ευρωζώνη και της ικανότητάς της για πληρωμές, διότι είναι δύο παράμετροι, που μπορεί να συνδέονται μεταξύ τους μόνον από οικονομική άποψη όχι όμως και από νομική. Αλλά εάν κάποιος επιλέξει τον δρόμο της μη συνεργασίας, είπε, τότε είναι δύσκολο αυτά να διαχωρίζονται.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ισπανία, εξέφρασε την άποψη ότι η προσφυγή της Μαδρίτης στο Μηχανισμό Στήριξης θα ήταν μια «λογική επιλογή», καθώς θα ενίσχυε την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος της χώρας.