Η Wall Street Journal επικρίνει στο σημερινό κύριο άρθρο της την επαναφορά του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 έτη για την κατηγορία των ατόμων που έχουν αρχίσει νωρίς τον εργασιακό τους βίο με χθεσινή απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, επισείοντας την απειλή της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας.
«Η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης φέρνει και πάλι τη Γαλλία κοντά σε νέα υποβάθμιση” της πιστοληπτικής της ικανότητας από τους οίκους αξιολόγησης, προειδοποιεί η εφημερίδα, κατά τη γνώμη της οποίας η μεταρρύθμιση αυτή “αποτελούσε το σημαντικότερο επίτευγμα του Νικολά Σαρκοζί στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής».
«Ηταν περισσότερο από έναν χρόνο πριν που η Γαλλία έχασε το τριπλό Α και μετακινείται προς τη ζώνη κινδύνου», αναφέρεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδας.
Αναφερόμενος στη «δημοσιονομική βόμβα» που απειλεί τα συνταξιοδοτικά καθεστώτα στην Ευρώπη εξαιτίας της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της μείωσης των γεννήσεων, ο συντάκτης του άρθρου υπενθυμίζει ότι, όταν ο γερμανός καγκελάριος ‘Οττο Βίσμαρκ δημιούργησε το πρώτο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης το 1889, το όριο συνταξιοδότησης είχε τεθεί στα 70 χρόνια, όταν το προσδόκιμο ζωής σπανίως ξεπερνούσε τα 50.
«Μία δόση βισμαρκιανού πραγματισμού θα ήταν ευπρόσδεκτη τόσο για τον κ. Ολάντ, όσο και για τα συνδικάτα που χειροκροτούν την χθεσινή απόφαση…Η αύξηση της φορολογίας θα μπορούσε να συμβάλει στην εξισορρόπηση των αριθμών πρόσκαιρα, αλλά με τίμημα την αύξηση του κόστους της μισθωτής εργασίας και κατά συνέπεια, πλήττοντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη», προειδοποιεί η εφημερίδα.
«Εάν η φορολογία των μισθωτών δεν φθάσει σε αστρονομικά επίπεδα, θα αποδειχθεί ότι είναι αδύνατον σε βάθος χρόνου να ισορροπήσει ένα σύστημα στο οποίο οι συνταξιούχοι περνούν δύο δεκαετίες ζώντας με τα χρήματα των άλλων».