Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μελέτη για τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στον καπνό. Κατά μέσον όρο, το 60% των πολιτών υποστηρίζουν τη λήψη μέτρων που καθιστούν τον καπνό λιγότερο «ορατό» και ελκυστικό, όπως η απομάκρυνση των προϊόντων καπνού από τα ορατά σημεία των καταστημάτων ή η μείωση της χρήσης ελκυστικών γεύσεων και χρωμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει ανοικτά την πρόθεση της να σφίξει τα λουριά στη βιομηχανία καπνού, επιβάλλοντας απλή τυποποιημένη συσκευασία στα πακέτα των τσιγάρων (απαγόρευση επωνύμων πακέτων), μεταφέροντας το κόστος που σχετίζεται με την υγεία στις βιομηχανίες καπνού και απαγορεύοντας την πώληση τσιγάρων στα αυτόματα μηχανήματα.
Ωστόσο, εκφράζεται η ανησυχία ότι η απαγόρευση επωνύμων πακέτων αυξάνει τις πιθανότητες οι καπνιστές να αναζητήσουν παραποιημένα τσιγάρα, και ακόμα είναι πιθανό να δημιουργήσει ένα περιβάλλον, στο οποίο οι καταναλωτές θα χάσουν την δυνατότητα να διακρίνουν τα πραγματικά από τα παράνομα προϊόντα.
Πάντως, στην ελληνική αγορά αυτό έχει ήδη μερικώς συντελεστεί. Η υψηλή φορολογία στα καπνικά προϊόντα (η συνολική φορολογία στα στριφτά είναι στο 94% της μέσης σταθμικής τιμής, ενώ στα τσιγάρα είναι στο 84%) έχει οδηγήσει τους καταναλωτές σε φθηνότερες εναλλακτικές, νόμιμες και παράνομες.
Υπολογίζεται από παράγοντες της αγοράς πως το λαθρεμπόριο τσιγάρων στη χώρα μας αυξήθηκε το τελευταίο έτος κατά 15% και προέρχεται από τις γειτονικές χώρες, αλλά και από χώρες όπως το Βιετνάμ, η Μέση Ανατολή, η Κίνα κ.ά. Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση στη νόμιμη αγορά έχει υποχωρήσει κατά 25%, ενώ περίπου 2.000 λιανικά σημεία πώλησης σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν κλείσει.