Τα ευρωομόλογα δεν είναι μια λύση που συμβάλει στην προώθηση της ανάπτυξης, εκτίμησε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, επαναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή της στην πρόταση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

«Τα ευρωομόλογα δεν συμβάλουν στην προώθηση της ανάπτυξης», δήλωσε η Μέρκελ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι αντίθετα στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

«Οι συνθήκες απαγορεύουν την αμοιβαία ανάληψη των δεσμεύσεων» από το ένα κράτος στο άλλο στο πλαίσιο της ΕΕ «και αυτό περιλαμβάνει κατά τη γνώμη μας τα ευρωομόλογα», πρόσθεσε.

Η Γερμανία αναμένεται από την πλευρά της να προτείνει «την εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς», διευκρίνισε.

«Θα προτείνω να βελτιώσουμε την κινητικότητα στην αγορά εργασίας γιατί σε κάποιες χώρες αναζητούν ειδικευμένους εργαζόμενους, ενώ σε άλλες η ανεργία είναι αυξημένη», επεσήμανε η Μέρκελ.

Το Βερολίνο τάχθηκε επίσης υπέρ «μιας πιο στενής συνεργασίας όσον αφορά τα διάφορα σχέδια μεταρρύθμισης των κοινωνικών συστημάτων, των κανονισμών των αγορών εργασίας» στο πλαίσιο της ευρωζώνης και «μια μεγαλύτερη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων» υπέρ της ανάκαμψης στην Ευρώπη, υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Όμως «τίποτε δεν θα αποφασιστεί σήμερα, θα υπάρξει απλώς μια ανταλλαγή απόψεων και στη συνέχεια μια απόφαση (θα ληφθεί) τον Ιούνιο» στη διάρκεια της επόμενης επίσημης συνόδου των ευρωπαίων ηγετών, κατέληξε.