Το φάντασμα της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, Lehman Brothers, πλανάται πάνω από τις χρηματαγορές της Ευρώπης φέρνοντας μνήμες από τις ημέρες χάους του 2008, αναφέρει ο γνωστός αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας, Guardian, Larry Eliot, ο οποίος χαρακτηρίζει την κρίση «βρώμικη, επώδυνη, παρατεταμένη και πιθανόν τερματική».

«Ακόμα και τώρα υπάρχει απροθυμία να παραδεχτεί η Ευρώπη την αλήθεια, για το ενιαίο νόμισμα, ότι δηλαδή δεν λειτουργεί», τονίζει, εξηγώντας ότι οι νομισματικές ενώσεις πετυχαίνουν μόνο όταν υπάρχει οικονομική «ευελιξία, αλληλεγγύη και ομοιογένεια».

Μάλιστα, αναφέρει το παράδειγμα των ΗΠΑ όπου υπάρχει πιθανότητα ένα κοινό επιτόκιο και ένα νόμισμα να ενθαρρύνουν την οικονομική σύγκλιση, ενώ, από την άλλη πλευρά, η ΕΕ δεν διαθέτει τους πόρους για να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να προσαρμοστούν.

Παρά το νομισματικό χάος, σύμφωνα με τον Elliot, υπάρχουν ακόμα κάποιοι σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες που υποστηρίζουν ότι, το ευρώ ήταν επιτυχημένο και θα συνεχίσει να γίνεται όλο και πιο ισχυρό.

Ωστόσο, οι πιο ρεαλιστές πιστεύουν ότι, το ευρώ θα διασπαστεί ή θα καταλήξει «ζόμπι» και ταυτόχρονα η χαμηλή ανάπτυξη και η υψηλή ανεργία θα αυξήσουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.