Η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει αναδείξει συστηματικά στο παρελθόν τα τεράστια εμπόδια που δημιουργεί στην επιχειρηματικότητα, η γραφειοκρατία και ιδιαίτερα οι πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την αδειοδότηση μιας επιχείρησης.

*Του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Πλέον, τα Επιμελητήρια της χώρας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, αποκτούν τη δυνατότητα να αλλάξουν το υφιστάμενο τοπίο, αναλαμβάνοντας την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών μιας στάσης, σε θέματα αδειοδότησης.

Το έργο Αναβάθμισης Λειτουργιών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και των Επιμελητηρίων της χώρας, για την Υποστήριξη του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, που ανέλαβε να υλοποιήσει η ΚΕΕΕ στο πλαίσιο του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, προβλέπει την ανάπτυξη πολλαπλών δράσεων για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων, από την υποβολή της αρχικής αίτησης μέχρι και την έκδοση της τελικής πράξης.

Ουσιαστικά, τα Επιμελητήρια μετατρέπονται σε Υπηρεσίες Μιας Στάσης και Σημεία μιας Επαφής σε θέματα αδειοδότησης και σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο απαιτούμενος χρόνος, αλλά και η ταλαιπωρία του επιχειρηματία. Στο πλαίσιο του έργου, η ΚΕΕΕ αποκτά τη δυνατότητα να δημιουργεί πρότυπους οδηγούς και μελέτες σε συνεργασία με ειδικούς εμπειρογνώμονες, μέσω των οποίων η επιχειρηματική κοινότητα θα μπορεί να ενημερώνεται σε συνεχή βάση για τις απαραίτητες διαδικασίες και προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την αδειοδότηση, σε όλους τους κλάδους δραστηριοτήτων.

Το υποστηρικτικό υλικό που θα αναπτυχθεί θα διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή, ώστε να είναι άμεσα και εύκολα προσβάσιμο από τις επιχειρήσεις, ενώ σε επόμενο επίπεδο, ο επιχειρηματίας θα μπορεί επίσης να επικοινωνεί ηλεκτρονικά για τα θέματα αδειοδότησης, να θέτει ερωτήματα και να λαμβάνει απαντήσεις από τα στελέχη των Επιμελητηρίων και τους αρμόδιους εμπειρογνώμονες.

Η πρωτοβουλία αυτή, που απαντά σε ένα αίτημα δεκαετιών, αναδεικνύει τη χρησιμότητα και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν, μέσα από την ουσιαστική συνεργασία της Πολιτείας και των θεσμικών φορέων της επιχειρηματικότητας. Τα Επιμελητήρια, διαθέτοντας εξειδικευμένη τεχνογνωσία και παρουσία σε όλη τη χώρα, μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία σε αυτή τη σημαντική πρόκληση, δημιουργώντας αξία για τις επιχειρήσεις, για την οικονομία και για την ελληνική κοινωνία.

*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος