Το μεγαλύτερο εμπόδιο και τον ισχυρότερο παράγοντα αποθάρρυνσης των ξένων επενδυτών στη χώρα μας αποτελούν οι δεκάδες εμπλεκόμενοι φορείς και το πλήθος χαρτιών, που απαιτείται, ακόμα και για μια απλή συναλλαγή στην αγορά ακινήτων.
Με αφορμή την υπόθεση της μη ένταξης στο σχέδιο της περιοχής Κάτω Σωρού στο Μαρούσι, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που αποκαλύψαμε τις προηγούμενες μέρες, φέρνουμε σήμερα στο φως το λαβύρινθο της γραφειοκρατίας, από τον οποίο πρέπει να περάσουν όσοι θέλουν να επενδύσουν σε κάποιο εν Ελλάδι ακίνητο.
Για μια απλή συναλλαγή στην κτηματαγορά, ο υποψήφιος επενδυτής πρέπει να έρθει σε επαφή με 15 διαφορετικούς φορείς, να μαζέψει από 17 έως και 27 δικαιολογητικά και να περιμένει έως και 6 μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Επιπλέον, εμπλέκονται ταυτόχρονα τρία νομικά συστήματα: συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες και Κτηματολόγιο.
Την ίδια ώρα, σε χώρες, όπως ο Καναδάς, η Δανία, η Αυστραλία και η Νορβηγία απαιτούνται μόλις 5 βήματα για μια απόλυτα κατοχυρωμένη νομικά συναλλαγή. Αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε οι μόνοι γραφειοκράτες. Ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Βέλγιο και στη Γαλλία, το σύστημα της οποίας έχουμε υιοθετήσει.
Έκθεση του ΟΟΣΑ για την ευκολία κατοχύρωσης της ακίνητης περιουσίας είναι αποκαλυπτική:
Σε σύνολο 180 χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 150ή θέση (για την ιστορία, η Γαλλία είναι στο νούμερο 149). Και δεν είναι μόνο αυτό. Το πλήθος διαδικασιών, που απαιτείται, και το μεγάλο χρονικό διάστημα, ανεβάζουν τη χώρα μας στην τρίτη θέση, σε ό,τι αφορά το υψηλότερο κόστος συναλλαγών.