Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κάλεσε σήμερα την ΕΕ να υλοποιήσει άμεσα τον ποσοτικό στόχο που έχει θέσει, όσον αφορά τη βοήθεια προς τα φτωχά κράτη, την ώρα που δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα εντελώς η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.
«Οι κυβερνήσεις πολλών κρατών-μελών της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειώσουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς, εξαιτίας της χρηματο-πιστωτικής κρίσης», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ εκφράζοντας συγχρόνως την «ανησυχία» του για μια τέτοια εξέλιξη, στο πλαίσιο μιας έκθεσης που κατήρτισε για τις πολιτικές για τη συνεργασία και υπέρ της ανάπτυξης από τα μέλη του.
«Το Ευρωπαϊκό συμβούλιο (αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί), τώρα περισσότερο παρά ποτέ πρέπει να καθορίσει τον ακολουθητέο δρόμο ώστε η 27μελής ΕΕ, ως μια ενιαία οντότητα, να τηρήσει τον ποσοτικό στόχο που έθεσε, δηλαδή το 0,7% του ΑΕΠ της το 2015 να αναλώνεται σε δημόσια βοήθεια υπέρ της ανάπτυξης των φτωχών κρατών», τονίζει η ίδια έκθεση του ΟΟΣΑ.
Πάντως το 2010 η ΕΕ δεν κατάφερε να τηρήσει τον «ενδιάμεσο» στόχος που είχε τεθεί, να βοηθηθούν απ’ αυτήν τα φτωχά κράτη με το 0,56% του ΑΕΠ της, σημειώνουν οι συντάκτες της ίδιας έκθεσης.
Η οικονομική βοήθεια που παρασχέθηκε αντιπροσώπευε στην πραγματικότητα το 0,44% του ΑΕΠ της ΕΕ διευκρινίζεται σχετικά, «δημιουργώντας τον εύλογο φόβο ότι και ο στόχος για 0,7% του ΑΕΠ της ΕΕ προς τα φτωχά κράτη θα μείνει ανεκπλήρωτος».
Παραμένει, ότι όλο το 2010 η ΕΕ για πολιτικές συνεργασίας φιλο-αναπτυξιακές έδωσε σχεδόν 70 δισ. αμερικανικά δολάρια, ενώ την επόμενη χρονιά το αντίστοιχο ποσό ήταν 73,6 δισ. δολάρια. Ο ΟΟΣΑ «επαινεί» ότι συγκεντρώθηκαν αυτά τα ποσά, στην έκθεσή του.
Γενικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει στόχο όλη η εξωτερική οικονομική βοήθεια που η ΕΕ παρέχει -μεταξύ των ετών 2014-2020- να αγγίξει ποσοστά 5,7% ως όμως και 6,8% του συνολικού προϋπολογισμού της.
«Καθένα από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να κάνει κάποια παραχώρηση, ώστε ως ενιαία οντότητα η ΕΕ να μπορεί να εξαντλεί την πλήρη δυναμισμό της», παρατηρεί ο Μπράϊαν Άτγουντ, ο πρόεδρος της Επιτροπής (του ΟΟΣΑ) για τη βοήθεια και την ανάπτυξη, στην οποία σημειωτέον αντιπροσωπεύονται όλες οι μεγάλοι δωρητές, διεθνούς εμβέλειας.
Από την πλευρά του, ο Ολιβιλε Κονσόλο που προΐσταται της Concorde η οποία συνενώνει 1.800 μη κυβερνητικές οργανώσεις της Ευρώπης για συνεργασία-αναπτυξιακή βοήθεια, έχει καταστήσει σαφές ότι η χρηματοπιστωτική, οικονομική κρίση σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει «το πρόσχημα» για μη υλοποίηση των διάφορων στόχων, την ώρα που τα φτωχά κράτη στον πλανήτη σήμερα, ιδίως, πρέπει να έχουν οικονομική αρωγή.
Επίσης η ΟΝΕ, η μη κυβερνητική οργάνωση του Ιρλανδού καλλιτέχνη Μπόνο, διαπιστώνει ότι με την έκθεση του αυτήν ο ΟΟΣΑ κατέγραψε «τη σαφή βελτίωση ποιότητας, αποτελεσματικότητας» της βοήθειας από την ΕΕ προς τα φτωχά κράτη στον πλανήτη.
«Πράγματι, μεταξύ 2004-2009 κατέστη δυνατόν να πάνε σχολείο επιπλέον 9 εκατομμύρια παιδιά» διαπιστώνει με χαρά η ΟΝΕ.
«Επείγει αυτή η βοήθεια από την ΕΕ να λύσει προβλήματα ακόμα και στα κράτη εκείνα, όπου η φτώχεια δεν είναι απλά ενδημική, αλλά βαθειά ριζωμένη», προτρέπει η ΟΝΕ.