Κάτω από τα 1,23 δολάρια υποχωρεί το ευρώ την Τρίτη, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για τις επισφάλειες των ευρωπαϊκών τραπεζών μετά την έκθεση της ΕΚΤ ότι οι απομειώσεις μπορεί να ανέλθουν έως τα 195 δισ. ευρώ μέχρι το 2011. Συγκεκριμένα, το ενιαίο νόμισμα διολίσθησε μέχρι τα 1,2242 δολάρια, από 1,2306 αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη.

Τον Μάιο, οι απώλειες του ευρώ διαμορφώθηκαν στο 7,4%. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, υποχώρησε στα 111,53 γεν, από 112,31 την Δευτέρα. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Bank of Tokyo-Mitsubishi, το ευρώ ίσως υποχωρήσει μέχρι τα 1,16 δολάρια έως το τέλος του έτους. Έντονη ανησυχία προκάλεσε στις αγορές η εξαμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στην οποία η ευρωτράπεζα εκτιμά πως οι αναμενόμενες απομειώσεις στην αξία των τραπεζικών δανείων σε συνδυασμό με την πίεση προς τις τράπεζες να θέσουν υπό έλεγχο το βαθμό μόχλευσης υπό έλεγχο, θα συγκρατήσει, μεσοπρόθεσμα, σε μέτρια επίπεδα την κερδοφορία των τραπεζών.

Η ΕΚΤ κάνει λόγο για πιθανές απομειώσεις από δάνεια και χρεόγραφα, ύψους 90 δισ. ευρώ το 2010 και 105 δισ. ευρώ το 2011. «Έχει φτάσει ένα δεύτερο κύμα απομειώσεων, που σχετίζεται με την απόδοση των δανείων», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος. «Δεν είναι μη αναμενόμενο. Παρά το ότι ο ρυθμός απομειώσεων δανείων θα μειωθεί, οι απομειώσεις θα συνεχιστούν, αντικατοπτρίζοντας την ευρύτερη απόδοση της οικονομίας», συμπλήρωσε. Μάλιστα, η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι τα πραγματικά στοιχεία για τις απώλειες από δάνεια το 2011 ίσως ξεπεράσουν τις σημερινές εκτιμήσεις.

Επιπλέον, πρόσθετη ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο απόσυρσης από την ΕΚΤ των μέτρων παροχής απεριόριστης ρευστότητας. Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και (κατά πάσα πιθανότητα επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ) τόνισε ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης από την ΕΚΤ «δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν κάποια στενά όρια» και εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ χρειάζεται αυστηρότερους μηχανισμούς για τον έλεγχο των κρατών-μελών που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια, ενώ πρέπει να εξεταστεί και η θέσπιση διαδικασίας χρεοκοπίας.