«Μείωση των εφάπαξ βοηθημάτων ή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών»; Στο δίλημμα αυτό θα κληθούν να απαντήσουν οι φορείς των ασφαλισμένων μετά τις βουλευτικές εκλογές και το αργότερο ως το τέλος Ιουνίου. Το υπουργείο Εργασίας προχωρεί στην αναμόρφωση του καθεστώτος των ταμείων παροχής εφάπαξ βοηθημάτων, ιδιαιτέρως για τα Ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα.
Όπως αναφέρει το Βήμα, στο νέο μνημόνιο η πρόβλεψη είναι σαφής: «Ως τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να εισαχθούν μεταρρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και για τα ελλείμματα στα Ταμεία εφάπαξ».
Το υπουργείο Εργασίας ως τις αρχές του Απριλίου θα έχει ολοκληρώσει τις αναλογιστικές μελέτες των ασφαλιστικών ταμείων και θα διαμορφώσει εναλλακτικά μέτρα μείωσης των εφάπαξ βοηθημάτων. Για τον λόγο αυτό έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από κάθε Ταμείο παροχής εφάπαξ για μια σειρά θεμάτων, όπως είναι οι εισφορές, το μέσο εφάπαξ, αλλά και ο αριθμός δικαιούχων.
Η κατεύθυνση που έχει δώσει η τρόικα προς την ελληνική κυβέρνηση είναι σαφής. Το ποσό του εφάπαξ θα πρέπει να είναι σε άμεση συνάρτηση με τις εισφορές του ασφαλισμένου. Αρχικώς οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν ζητήσει μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα που έφθαναν ως το 30%. Οι μειώσεις θα αφορούν μόνο τα Ταμεία που εμφανίζουν ελλείμματα.
Ωστόσο, το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει πως εναλλακτικά θα θέσει προς τους φορείς των ασφαλισμένων το δίλημμα είτε μείωση των εφάπαξ είτε αύξηση των εισφορών. Η αύξηση της εισφοράς έχει τεθεί από ορισμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ το ενδεχόμενο αυτό θα συζητηθεί για το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων – το οποίο αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα – στην επικείμενη συνάντηση του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη με την ΑΔΕΔΥ.
Ταυτοχρόνως ο υπουργός Εργασίας έχει θέσει προς συζήτηση το ενδεχόμενο συμψηφισμού του εφάπαξ με οφειλές του δικαιούχου στις τράπεζες. Η ρύθμιση αυτή θα είναι προαιρετική. Πάντως το θέμα συζητήθηκε ήδη σε συνάντηση του κ. Κουτρουμάνη με τον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Β. Ράπανο. Σημειώνεται πως ο συμψηφισμός θα ισχύσει στις περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που έχουν λάβει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η ρύθμιση αφορά 8.000 – 10.000 δημοσίους υπαλλήλους.
Ωστόσο οι νέες περικοπές σε ασφαλιστικές παροχές αναμένεται να προκαλέσουν νέο γύρο αντιδράσεων. Ενδεικτικά ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της Εμπορικής κ. Γ. Κωνσταντινόπουλος υπογραμμίζει πως «οι επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι είναι καταιγιστικές και αφορούν ολόκληρο το εργασιακό πλαίσιο προστασίας. Τα βάρη επιμερίζονται – και πάλι – μονομερώς. Φτάνει πια».