Κλίμα ικανοποίησης παρουσιάζουν οικονομικοί κύκλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες για την «επιτυχή ολοκλήρωση» του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI), σημειώνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για την αρχή μας «δύσκολης πορείας» όσο αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Οι αντιδράσεις καταγράφονται με εκτενή δημοσιεύματα και αναφορές σε αμερικανικά ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας τις σχετικές θετικές αναφορές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτου, προβάλλοντας επίσης εκτιμήσεις Αμερικανικών αξιωματούχων ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη «άρχισε να γίνεται διαχειρίσιμη».
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, δήλωσε ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους» που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Νταλάρα επισήμανε τη «μείωση του κινδύνου» για αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές από την ελληνική κρίση, δίνοντας παράλληλα στην Ελλάδα τη δυνατότητα να οικοδομήσει τη βάση για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Σε άρθρο στην «Washington Post» σημειώνεται ότι η συμφωνία αποτελεί ένα «κρίσιμο βήμα» για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και ότι οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ότι θα κάνουν χρήση των ρητρών συλλογικής δράσης για να συμμετάσχουν και οι υπόλοιποι ομολογιούχοι στη συμφωνία, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της διαγραφής των 140 δισ. δολαρίων από το χρέος της χώρας.
Όπως σημειώνεται στο ίδιο άρθρο, η απόφαση για την χρήση των ρητρών συλλογικής δράσης θα μπορούσε να προκαλέσει την ενεργοποίηση των CDS, κάτι που απεύχονταν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Σύμφωνα ωστόσο με τις πρόσφατες εκτιμήσεις αναλυτών, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι συνέπειες στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά θα ήταν περιορισμένες.
Στη συνέχεια, προβάλλονται οι δηλώσεις των Νταλάρα και Λεμιέρ ότι το νέο πρόγραμμα θα παράσχει στην Ελλάδα τον «αναγκαίο χρόνο» για να εφαρμόσει τις «ευρείες δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις» που θα της επιτρέψουν να αποκαταστήσει την παραγωγή και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή της στις αγορές, όπως δήλωσαν οι δυο αξιωματούχοι του IIF.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη για να εξετάσει τα αποτελέσματα του ελληνικού PSI και να αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Στο άρθρο διατυπώνεται και η άποψη ότι παρά το PSI, το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο.
Στη «New York Times» προβάλλεται δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι «θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου σε όλους τους πιστωτές μας που έχουν στηρίξει το φιλόδοξο πρόγραμμά μας των μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών και που έχουν μοιραστεί τις θυσίες του ελληνικού λαού σ’ αυτήν την ιστορική προσπάθεια».
Όπως τονίζεται, το ποσοστό συμμετοχής, αν και η Ελλάδα χρειάζεται να επιβάλλει τις λεγόμενες ρήτρες συλλογικής δράσης, τοποθετεί τη χώρα σε πολύ καλύτερη θέση από νομικής απόψεως, σε περίπτωση που ορισμένοι επενδυτές αμφισβητήσουν την ανταλλαγή ομολόγων. Ορισμένοι νομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης να τονίσει εμφατικά το κόστος της μη συμμετοχής στην ανταλλαγή ομολόγων, υπήρξε σημαντικός παράγοντας για τη γρήγορη εξέλιξη της συμφωνίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα στη νεοϋορκέζικη εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι «με την ελληνική οικονομία σε ελεύθερη πτώση και με αβέβαιο το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, πολλοί αναλυτές διατείνονται ότι η Αθήνα ίσως χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της εκ νέου εντός του επόμενου ίσως χρόνου».
Τέλος, η «Wall Street Journal» αναφέρει ότι «η μαζική αυτή ανταλλαγή ομολόγων σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή στις ατελέσφορες, μακρόχρονες προσπάθειες της Ευρώπης να διασώσει το οικονομικά ευπαθέστερο έθνος της». Παράλληλα, τονίζεται, ότι «παρά την εξέλιξη αυτή, που αποτελεί πραγματικό ορόσημο για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα θα διασφαλίσει επιπρόσθετη βοήθεια από την Ευρώπη, λίγοι θεωρούν ότι το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, θα είναι λαμπρότερο».