Ανοιχτό παραμένει το θέμα της συνεισφοράς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο δάνειο προς τη χώρα μας, την ώρα που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Το ΔΝΤ θα επιδιώξει να διατηρήσει την έκθεσή του στην Ελλάδα με το νέο πακέτο βοήθειας στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των χρημάτων που ακόμα οφείλονται από ένα προηγούμενο δάνειο, δηλώνει αξιωματούχος του Ταμείου, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Προσθέτει, μάλιστα, ότι η επικεφαλής του οργανισμού, Christine Lagarde, έχει ξεκαθαρίσει ότι η πίστωση του ΔΝΤ προς τη χώρα μας μετά το δεύτερο δάνειο θα παραμείνει στο μέγιστο διαθέσιμο ποσό, κάτω από το δάνειο των 30 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε το 2010. Περίπου 10 δισεκατομμύρια από το πρώτο δάνειο δεν έχουν εκταμιευθεί, συμπλήρωσε.
«Το ΔΝΤ πρέπει ακόμη να ανακοινώσει το μερίδιό του στο νέο πακέτο των 130 δισ. ευρώ. Έχοντας ήδη υποσχεθεί περίπου 108 δισεκατομμύρια δολάρια σε χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, η Lagarde πρέπει να δώσει προσοχή στις εκκλήσεις των μελών του Ταμείου να περιορίσουν τις δεσμεύσεις του στη ζώνη του ευρώ», δηλώνει στο Bloomberg ο Thomas Costerg, οικονομολόγος της Standard Chartered Bank.
«Μία από τις βασικές αβεβαιότητες αυτής της ελληνικής συμφωνίας είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ», προσθέτει. «Υπάρχει πίεση από τις αναδυόμενες οικονομίες και τις Ηνωμένες Πολιτείες να περιοριστεί η έκθεση του Ταμείου στην Ευρώπη και αυτό αποτελεί επίσης τρόπο πίεσης στους Ευρωπαίους, ώστε να ενισχύσουν το δικό τους υφιστάμενο μηχανισμό διάσωσης».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της υφυπουργού διεθνών σχέσεων του αμερικάνικου υπουργείου οικονομικών, Lael Brainard, που υποστήριξε ότι ένα μεγάλο μερίδιο της χρηματοδότησης για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη θα προέλθει από την ίδια την περιοχή.
Ο ίδιος αξιωματούχους του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που απομένουν από το πρώτο δάνειο θα μετακυληθούν στο δεύτερο πακέτο μαζί με το νέο ποσό. Η αποπληρωμή του πρώτου δανείου από την Ελλάδα, που προβλέπεται να ξεκινήσει το 2013 θα μειώσει την έκθεση του Ταμείου, δίνοντάς του τη δυνατότητα παρέκκλισης για να δεσμεύσει επιπλέον χρήματα για το δεύτερο πακέτο, προσέθεσε.
Στην ουσία, το ΔΝΤ επιχειρεί μια εκλεπτυσμένη άσκηση ισορροπίας, παραμένοντας εμπλεκόμενο στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά χωρίς να καταστρέφει τη δική του αξιοπιστία. «Εντούτοις, υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος, ότι απλώς δεν είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσει το χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα», δηλώνει ο Eswar Prasad, οικονομολόγος του Brookings Institution και με πρότερη θητεία στο Ταμείο, δείχνοντας το μέγεθος του αναξιόπιστου της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό.
Πολλά θα κριθούν στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών των G-20, συμπεριλαμβανομένου και του Timothy Geithner, αυτό το Σαββατοκύριακο στην πόλη του Μεξικού. Εκεί, για ακόμη μια φορά, η κρίση χρέους της Ευρωζώνης, θα αποτελέσει ένα εκ των βασικών θεμάτων συζήτησης.