Σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την κυπριακή οικονομία προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, πάντως, αναμένει ότι το δεύτερο φετινό εξάμηνο θα αρχίσει η ανάκαμψη.
Στις ενδιάμεσες προβλέψεις της για την ανάπτυξη, η Κομισιόν εκτιμά ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5%, έναντι της προηγούμενής της εκτίμησης για στάσιμη ανάπτυξη.
Όπως αναφέρεται, η συρρίκνωση αποδίδεται στην αδύναμη εγχώρια ζήτηση και στην επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος. «Η αναθεώρηση της πρόβλεψης προς τα κάτω αποδίδεται στην επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος και την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων εξυγίανσης που δεν περιλαμβάνονταν στην πρόβλεψη του φθινοπώρου του 2011».
Επίσης, προστίθεται, η επιδείνωση στις χρηματοοικονομικές αγορές και η σύσφιγξη των πιστωτικών συνθηκών μπορεί να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης για τον ιδιωτικό τομέα και τον περιορισμό της πρόσβασης σε αυτόν.
Όπως τονίζεται, οι επενδύσεις σε κατοικίες θα παραμείνουν αδύναμες, ενώ οι επενδύσεις στις κατασκευές πιθανόν να βοηθηθούν από το έργο ανοικοδόμησης του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού και από άλλα έργα υποδομής. Επίσης, η συμβολή του εξωτερικού τομέα στην ανάπτυξη θα είναι θετική, ενδεχομένως λόγω τουρισμού και νέων επενδύσεων που θα προκύψουν από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι «συνολικά, οι κίνδυνοι φαίνεται να είναι ισορροπημένοι. Από τη μια πλευρά, οι επιπτώσεις από την ενδεχόμενη επιδείνωση των συνθηκών στην Ελλάδα, λόγω του μεγάλου ανοίγματος του χρηματοπιστωτικού τομέα, είναι σημαντικές. Επίσης, οι αυστηρότεροι όροι δανεισμού, σε συνδυασμό με το ψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και τον υψηλό βαθμό χρέωσης των ιδιωτικών φορέων, θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων.
Από την άλλη πλευρά, τονίζεται ότι η εξωτερική ζήτηση μπορεί να ενισχυθεί περισσότερο απ’ ό,τι αναμένεται εάν τα αναγγελθέντα μέτρα της κυβέρνησης για προσέλκυση περισσότερων τουριστών και ξένων επενδυτών επιτύχουν».
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, αναμένεται να μειωθεί στο 2,8% από 3,5% το 2011, λόγω της μείωσης των τιμών των εμπορευμάτων σε συνδυασμό με την αδύναμη εγχώρια ζήτηση.