Η επιτροπεία, η ρήτρα επίτευξης στόχων και η ενεργοποίηση ειδικού λογαριασμού μέσω του οποίου θα δεσμεύονται φορολογικά έσοδα για την αποπληρωμή του δανείου είναι μεταξύ των όρων που «κλείδωσαν» στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Το Eurogroup σφράγισε ακόμα περισσότερους περιοριστικούς όρους, από αυτούς που προβλέπει το νέο μνημόνιο για την εφαρμογή των νέων μέτρων.
Οι εκπρόσωποι των 16 εταίρων μας ήταν σαφείς.
Τρεις είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσει η όποια συμφωνία:
-η δημιουργία και ενεργοποίηση ειδικού λογαριασμού, στον οποίο οι δανειστές μας θα καταθέτουν τα χρήματα και, από την άλλη πλευρά, η χώρα μας θα καταβάλλει τα απαιτούμενα ποσά – που θα δεσμεύονται από τα έσοδά της – για να πληρώνει το χρέος της. Για να αρχίσουν, όμως, να ρέουν ευρώ προς την Αθήνα, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα τα όσα έχουν ψηφιστεί. Για το σκοπό αυτό, τέθηκε μετ’ επιτάσεως:
-η τοποθέτηση κοινοτικών επιτρόπων, που θα παρακολουθούν ακριβώς αυτή την εφαρμογή των μέτρων και θα ελέγχουν σε πρώτο στάδιο τις μηνιαίες εκθέσεις, τις οποίες η χώρα μας υποχρεούται να αποστέλλει στην τρόικα για κάθε της κίνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δανειστές μας επιχειρούν να διασφαλίσουν πλήρως τα χρήματά τους (αφού η βελτίωση των ελληνικών δημοσιονομικών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση), με τρόπο τέτοιο ώστε να ισχύσει – αν χρειαστεί – άμεσα:
-η ρήτρα απόκλισης στόχων. Πρόκειται για πρόβλεψη, η οποία λέει «ΣΤΟΠ» στην περαιτέρω εκταμίευση χρημάτων, σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του προϋπολογισμού. Μάλιστα, η ρήτρα αυτή περιλαμβάνει στην ουσία την επαναδιαπραγμάτευση σχεδόν εκ του μηδενός κάποιων όρων ή του συνόλου της σύμβασης, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό.
Πέραν όλων αυτών των θεμάτων, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη καταγράφουμε:
-την κατά τι ηπιότερη στάση της Γερμανίας – που φαίνεται να πείσθηκε από τις ελληνικές δεσμεύσεις
-τη δήλωση της Φινλανδίας και άλλων χωρών για συζήτηση του θέματος στα κοινοβούλιά τους πριν τη σύνοδο του Eurogroup, τη Δευτέρα – με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για πιθανές περαιτέρω απαιτήσεις τους
-την πρόταση της Ολλανδίας για αναβολή της βοήθειας μέχρι τις εκλογές, αν δεν παρουσιαστεί από τη χώρα μας ένα συγκεκριμένο και επί της ουσίας πρόγραμμα, ώστε να δεσμευθεί απόλυτα και ο επόμενος πρωθυπουργός ότι δεν θα αλλάξει την πολιτική του νέου μνημονίου.