Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έχει εμπιστοσύνη στο ευρώ και θα συνεχίσει να αγοράζει ευρωπαϊκά ομόλογα, δήλωσε στο Πεκίνο ο πρόεδρός της Ζου Σιαοτσουάν παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Η Κίνα θα συνεχίσει να επενδύει σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, έχοντας διασφαλίσει την φερεγγυότητα, τη ρευστότητα και την αξία τους» δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας.

Η Κίνα, η οποία δηλώνει ότι επιδιώκει τη διαφοροποίηση της τοποθέτησης των συναλλαγματικών της αποθεμάτων στο εξωτερικό, κατέχει, σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες εκτιμήσεις ειδικών, ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα αξίας άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο, ο Ζου πρόσθεσε ότι η Κίνα «θα συμμετάσχει εντατικότερα στην αναζήτηση λύσης στην κρίση χρέους στην Ευρώπη μέσω διαφορετικών οδών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

«Υποστηρίζουμε πλήρως όλα τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την προώθηση της ανάπτυξης» των ευρωπαϊκών χωρών, είπε.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «το διακύβευμα είναι τόσο σημαντικό που δεν θα διακινδυνεύσουμε μία αποτυχία».

«Πιστεύουμε ότι όσο οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να σταθεροποιήσουν από κοινού τις οικονομίες τους, θα έχουν την ικανότητα να επιλύουν τα προβλήματά τους» κατέληξε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας.