Νομοτεχνική εμπλοκή προκύπτει με τις ρήτρες συλλογικής δράσης (collective action clauses -CACs) που θα ενεργοποιήσει η Ελλάδα σε περίπτωση που το PSI δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη συμμετοχή, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s ξεκαθάρισε σήμερα πως η αναδρομική ισχύς των CACs συνιστά απευθείας αξιολόγηση χρεοστασίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του 24h.gr στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να συμπεριλάβει στα υπό ψήφιση κείμενα της Κυριακής τη ρύθμιση για το PSI που περιλαμβάνει και τη διάταξη για τις τις ρήτρες συλλογικής δράσης, τα prior actions που ζητούν οι δανειστές μας και τη ρύθμιση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ωστόσο, η διάταξη για τα CACs αναμενόταν να κάνει αναφορά σε αναδρομική ενεργοποίηση των ρητρών – εάν και εφόσον -αυτό κριθεί απαραίτητο, κάτι που μετά τη σημερινή ανακοίνωση της Standard and Poor’s ενδεχομένως να επανεξεταστεί καθώς εάν γίνει θα φέρει νωρίτερα την αξιολόγηση “Default” για την Ελλάδα.
Η ανακοινωση της S&P αναφέρει αναλυτικά:
«Η S&P ανακοίνωσε σήμερα ότι σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης της, η εφαρμογή CAC που επηρεάζουν τον χρόνο και το ύψος της αποπληρωμής του χρέους σε ελληνικά ομόλογα, θα αποτελέσει selective default.
Σε περίπτωση που το ελληνικό Κοινοβούλιο, περάσει νομοθεσία που επιτρέπει την τροποποίηση του ελληνικού κρατικού χρέους που υπόκειται στο ελληνικό δίκαιο, ώστε να περιλαμβάνει αναδρομικά CACs, θα υποβαθμίσουμε τις αξιολογήσεις για εκδόσειος χρέους σε D από CC.
Για τις εκδόσεις ελληνικού χρέους που παραμένουν ανεπηρέαστες από οποιοδήποτε αλλαγή στο ελληνικό δίκαιο, θα διατηρήσουμε τις αξιολογήσεις μας».
Εάν λοιπόν ψηφιστεί διάταξη που ενεργοποιεί τα CACs αναδρομικά η Ελλάδα θα λάβει άμεσα αξιολόγηση χρεοστασίου. Αυτό ενδέχεται να καθυστερήσει τη κατάθεση της ρύθμισης ή η αρχική διάταξη δεν θα κάνει αναφορά στην αναδρομική ισχύ.