Με το βλέμμα στραμμένο στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και στη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα είναι το σύνολο του γερμανικού Τύπου ο οποίος εκφράζει την απαισιοδοξία τους για την προοπτική σωτηρίας της Ελλάδας, ενώ είναι διάχυτη η αμφισβήτηση των προθέσεων της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.
Ενδεικτικός είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, «Η φάρσα της Αθήνας» και το σχόλιο που αναφέρει: «Το θέατρο που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα ήταν μια φάρσα. Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί μόνο με μια συντεταγμένη χρεοκοπία. Χωρίς αυτό το νέο ξεκίνημα η Ελλάς είναι χαμένη». Το ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας έχει τίτλο: «Δεύτερο πακέτο σωτηρίας – Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έβαλαν το πιστόλι στο στήθος της Αθήνας».
Η Sueddeutsche Zeitung έχει τίτλο στο ρεπορτάζ της από τις Βρυξέλλες «Τελεσίγραφο στην Αθήνα», ενώ σε σχόλιο με τίτλο «Κοντσέρτο Επιθυμιών της Αθήνας», αναφέρεται ότι «το πρόγραμμα είναι μια 15ασέλιδη λίστα επιθυμιών» και ακόμη:
«Οι Έλληνες πολιτικοί μπορούν να υποσχεθούν στους εταίρους ό,τι θέλουν, αλλά εάν τα πολιτικά κόμματα πράγματι θα υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις, είναι απολύτως ασαφές. Και οι δύο πλευρές φοβούνται την αλήθεια. Ποια είναι η αλήθεια: Το νέο πακέτο λιτότητας δεν θα σώσει την χώρα, άρα χρειάζεται μια απαλλαγή από το χρέος. Είναι όμως πιο εύκολο να κατηγορείς την ΕΕ ως υπεύθυνη, παρά να κοιτάς στον καθρέφτη».
Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, τίτλος είναι «Το Eurogroup βάζει την Ελλάδα τιμωρία» και το ρεπορτάζ σημειώνει ότι «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε και επαίνεσε το νέο πρόγραμμα λιτότητας ως «δυνατό και αξιόπιστο», αλλά οι συνάδελφοί του δεν ήθελαν να τον πιστέψουν και αρνήθηκαν στην χώρα που παραπατά την γρήγορη έγκριση – των μεγάλων λόγων πρέπει να προηγούνται πράξεις».
Η εφημερίδα Die Welt έχει τίτλο «Και στο τέλος πληρώνουν οι άλλοι, δηλαδή οι Γερμανοί» και συνεχίζει: «Από οικονομική άποψη θα έπρεπε η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ επειδή είναι οικονομικά πολύ αδύναμη και οι δομές της διοίκησης δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένες ώστε να συμβαδίζει με τους άλλους. Για αυτό σε πολιτικό επίπεδο τόσο οι διασώστες όσο και η ελληνική κυβέρνηση φοβούνται πολύ μια τέτοια εξέλιξη».
Η Die Zeit, σε άρθρο με τίτλο «Εργασία για το σπίτι στην Αθήνα», αναφέρει ότι «η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στα ελληνικά πολιτικά κόμματα είναι μικρή, ωστόσο η έως σήμερα ακολουθούμενη πολιτική σωτηρίας συνεχίζεται – υπό πιο αυστηρούς όρους».
Οι Financial Times Deutschland έχουν τίτλο «Τελευταία προθεσμία για την Ελλάδα» και στο ρεπορτάζ αναφέρουν: «Με σκληρό τρόπο αναγκάζεται η κυβέρνηση της Αθήνας να διασφαλίσει ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας δισεκατομμυρίων. Η Ευρώπη δίνει στην Ελλάδα μια εβδομάδα για να εκπληρώσει τους όρους για το πρόγραμμα διάσωσης». Στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι αν και η ιδέα του Επιτρόπου έχει απορριφθεί, στην ΕΕ βλέπουν θετικά την πρόταση για «ειδικό λογαριασμό χρέους».
Το περιοδικό Der Spiegel, υπό τον τίτλο «Το Eurogroup αφήνει τους Έλληνες να συνεχίζουν να ανησυχούν», αναφέρει: «Οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί δέχθηκαν την ευρωπαϊκή επιβολή λιτότητας, αλλά οι υπουργοί του ευρώ ακόμη δεν είναι ευχαριστημένοι. Το δεύτερο πακέτο θα απελευθερωθεί μόνο όταν οι λεπτομέρειες έχουν ξεκαθαρίσει. Το πρόβλημα χρέους όμως δεν θα το λύσουν τα δισεκατομμύρια σωτηρίας».