Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης ξεκαθάρισαν στην ελληνική πλευρά πως η συμφωνία για το κούρεμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αν η χώρα μας δεν εγγυηθεί ότι θα εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που θα διασφαλίζουν ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ.
Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, το οποίο αποδίδει τη μετάθεση της συνάντησης των 17 τη Δευτέρα, λόγω της απροθυμίας της χώρας μας να δεσμευθεί σε μεταρρυθμίσεις.
«Υπήρξε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, που μεταφέρθηκε από όλους τους συμμετέχοντες της τηλεδιάσκεψης προς τους Έλληνες ότι΄’Ως εδώ!’. Υπάρχει η έντονη αίσθηση της ματαίωσης στη λήψη αποφάσεων, ότι σέρνουν τα πόδια τους», σχολιάζει αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
«Πρέπει να δράσουν συλλογικά και να αρχίσουν να συζητούν ειλικρινώς, αποφασιστικά και τάχιστα με την τρόικα στα κομμάτια του προγράμματος, που απομένουν να ολοκληρωθούν στις δημοσιονομικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις», προσθέτει η ίδια πηγή.
Το βασικό θέμα είναι η έλλειψη μεταρρύθμισης, ή η πρότερη δράση», σχολιάζει άλλος αξιωματούχος.
«Το μήνυμα στην Ελλάδα είναι τώρα πολύ καθαρό. Το PSI, όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή, είναι ‘ΟΚ’, αλλά δεν θα σας αφήσουμε να προχωρήσετε με αυτό αν δεν έχουμε εγγυήσεις ότι θα υλοποιηθούν οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, που θα κάνουν τη συνολική κατάσταση διατηρήσιμη μακροπρόθεσμα», επανέρχεται η πρώτη πηγή.
Θέτει, μάλιστα, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας ως προαπαιτούμενο και για την έναρξη των όποιων συζητήσεων για τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Αυτό δεν βρίσκεται στο τραπέζι τώρα. Όλοι υποστηρίζουν ότι πριν αρχίσουμε να συζητούμε για το τι μπορεί ή πρέπει να κάνει ο δημόσιος τομέας, ας μιλήσουμε με τους Έλληνες για το τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν. Αν οι Έλληνες δεν αρχίσουν να υλοποιούν μεταρρυθμίσεις, η ερώτηση για τη συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI) είναι περιττή».
Η ίδια πηγή πηγαίνει ακόμα ένα βήμα παρακάτω, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα, ποντάροντας στο γεγονός ότι η Ευρωζώνη δεν θα επιτρέψει μια άτακτη χρεοκοπία, λόγω πιθανών επιπτώσεων στην Ένωση, παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι.
«Νομίζουν ότι νομίζουμε πως δεν διανοούμαστε το αδιανόητο. Αλλά καλύτερα να το σκεφτούν ξανά», τονίζει με νόημα.
Σε ό,τι αφορά τη συναίνεση στις μεταρρυθμίσεις, πλέον φαίνεται πως ο έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών δεν αρκούν: «Δεν μας ενδιαφέρουν τόσο πολύ οι υπογραφές, θέλουμε ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για νομοθετική δράση και περιμένουμε από αυτούς να το νομοθετήσουν και να το ψηφίσουν πιθανώς πριν από το τέλος Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου… αυτή είναι η καλύτερη εγγύηση, καλύτερη από οποιαδήποτε υπογραφή».