Οι καθυστερήσεις πληρωμών και τα περιστατικά αδυναμίας πληρωμής εξακολουθούν να αποτελούν μέγιστο ζήτημα για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνα «Atradius Payment Practices Barometer», το 3% της αξίας των εισπρακτέων υπολοίπων μεταξύ επιχειρήσεων δεν αποπληρώνεται ποτέ! Το 30% των τιμολογίων εξοφλήθηκαν με καθυστέρηση, ενώ 1 στα 8 από αυτά πληρώθηκαν με καθυστέρηση άνω των δύο μηνών.
Ακόμα, όμως, και η παγκόσμια αυτή έρευνα δείχνει ότι τα κράτη της Νότιας Ευρώπης, όπου συνήθως χορηγούνται μεγαλύτεροι περίοδοι πίστωσης, παρουσίασαν τα περισσότερα περιστατικά καθυστέρησης πληρωμών από συναλλαγές στην εγχώρια αγορά.
Και από αυτές τις χώρες, την πρωτιά κατέχει η Ελλάδα! Το 54% των ελληνικών εγχώριων τιμολογίων, το 43% των ιταλικών και το 39% των ισπανικών εγχώριων τιμολογίων παρέμειναν πάνω από ένα μήνα μετά τη λήξη τους ανεξόφλητα, ποσοστό που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο στο 30% επί του συνόλου των ερωτηθέντων.
Το 18%, 10% και 7% αντίστοιχα των τιμολογίων στις χώρες αυτές παρέμειναν πάνω από τρεις μήνες μετά τη λήξη τους ανεξόφλητα, ποσοστό που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο στο 6% επί του συνόλου των ερωτηθέντων. Στην περιοχή της Ασίας, το 14% των ινδονησιακών εγχώριων τιμολογίων παρέμειναν πάνω από τρεις μήνες μετά την λήξη τους ανεξόφλητα.
Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής, στην Ευρώπη τα περισσότερα περιστατικά σημειώθηκαν στην Ελλάδα (6%) και στην Ιταλία (5%). Στην περιοχή της Ασίας παρόμοια ποσοστά αδυναμίας πληρωμής σημειώθηκαν μεταξύ των ερωτηθέντων στην Ινδονησία και το Χονγκ Κονγκ, με αυτά να κυμαίνονται και στις δύο περιπτώσεις στο 5%. Στη Βόρεια Αμερική το φαινόμενο παρουσιάστηκε στο Μεξικό.
Η έλλειψη επαρκών κεφαλαίων προσδιορίστηκε σαν ο κύριος λόγος για τις καθυστερήσεις πληρωμών, με το 66% των ερωτηθέντων να το αναφέρει ως την κύρια αιτία καθυστερήσεων πληρωμών εγχώριων τιμολογίων και το 46% αντίστοιχα ως την κύρια αιτία καθυστερήσεων πληρωμών τιμολογίων από εξαγωγές.