Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα ερχόμενα δύο χρόνια σχεδιάζει να διαθέσει για την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία συνολικά 27 δισ. αμερικανικά δολάρια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημιές που προκαλεί στις οικονομίες αυτές η κρίση χρέους, που κατατρύχει την ευρωζώνη.
«Η κρίση προκάλεσε ζημιές στους λαούς της ανατολικής Ευρώπης, στους φτωχούς που ζουν στην περιοχή της κεντρικής Ευρώπης, όμως και νοτιοανατολικότερα», αναφέρει ανακοίνωση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ.
Ο χρηματοπιστωτικός θεσμός που εδρεύει στην Ουάσινγκτον ανέφερε, επίσης, τους τέσσερις τρόπους με τους οποίους η κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη διαχέεται στις ανωτέρω γεωγραφικές περιοχές:
1. Την απόσυρση από τις αγορές τους μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών τραπεζών.
2. Την επιβράδυνση των εξαγωγών που γίνονταν από τις περιοχές αυτές στην ευρωζώνη.
3. Τα μειωμένης ονομαστικής αξίας εμβάσματα των μεταναστών στην περιοχή της ευρωζώνης και,
4. Την παρατεταμένη χρηματιστηριακή αναστάτωση στην ευρωζώνη.
Προ ημερών η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε ότι το 2012 η οικονομική ανάπτυξη στην ανατολική Ευρώπη και στην κεντρική Ασία θα κυμανθεί περί το 4,4% από 4,7% το 2011.
«Όμως από χώρα σε χώρα, τα παρόντα οικονομικά μεγέθη διαφέρουν πολύ», σημείωσε η Παγκόσμια Τράπεζα. «Υπάρχουν μεμονωμένα κράτη, όπου η ανάπτυξη είναι πιο στερεή, ενώ σε άλλα επιβραδύνθηκε σαφώς τους τελευταίους μήνες».
«Χάρη στα 27 δισ. αμερικανικά δολάρια, θα επιτραπεί στις κυβερνήσεις αυτών των περιοχών να καταρτίσουν, με τρόπο εξυγιαντικό των ελλειμμάτων τους, τους νέους κρατικούς προϋπολογισμούς», σχολίασε σήμερα ο Τμηματάρχης της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία, Φιλίπ λε Ουερού.